Vluchtverslagen IFC's

NIC Werkendam - Perpignan

Bert van Beek de rechterhand van overwinnaar Cor de Heijde
Bert van Beek de rechterhand van overwinnaar Cor de Heijde

Verslag Perpignan d.d.3 aug.2018 van NIC Werkendam 1980.

Ik weet natuurlijk niet hoe de volgende seizoenen gaan verlopen, maar één ding weet ik heel zeker, over dit afgelopen seizoen zal nog heel lang nagepraat worden. De zomer van 1976 komt de laatste weken nog al eens voorbij, maar wat ik mij daarvan kan herinneren: het was toen voor onze duiven een eitje vergeleken bij dit seizoen. Op alle internationale concoursen heeft de koperen ploert zijn werk gedaan en de overwegend NNO wind deed de rest. Het zijn week na week keiharde omstandigheden geweest, die prachtige overwinnaars hebben opgeleverd. Duiven en kooien die in topvorm waren en de klasse in zich droegen, konden excelleren onder dit soort omstandigheden. Er zijn echter ook flinke petsen uitgedeeld aan de kooien die minder in vorm waren of in het bezit waren van mindere kwaliteit. Velen zijn gedurende het seizoen vroegtijdig afgehaakt. De dapperen die, ondanks slechte resultaten op eerdere vluchten doorgezet hebben, zijn op deze keiharde Perpignan definitief voor enkele jaren terug geslagen. Want als er op 750 KM in Frankrijk, na 24 uur onderweg zijn, nog geen duiven gemeld zijn van Perpignan, dan weten de meeste liefhebbers genoeg. En dat kwam precies ook uit: met 790 M per minuut kwamen op zaterdagmorgen aarzelend de eerste meldingen in Frankrijk door en konden de Nederlandse marathonduiven ondanks de laatste loodjes uiteindelijk toch de internationale uitslag domineren. Dat het een lange zit zou worden werd al spoedig duidelijk en het concours kon pas op de derde vlucht-dag zo tegen een uurtje of 11 in de morgen gesloten worden.


Veren heeft het gekost dit seizoen en niet zo´n beetje ook, op praktisch alle vluchten zijn er bovennormaal veel duiven achter gebleven en dikwijls niet de minste. Veel liefhebbers zullen blij zijn dat het erop zit voor 2018. Uitblazen, je knopen tellen en voor velen onder ons zal de opdracht zijn om te proberen de opengevallen plaatsen weer in te vullen met nieuw talent.


Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij in het verleden eens voorgehouden dat dezelfde kleur duif terug kweken heel makkelijk is, maar of de duif met diezelfde kleur óók vroeg kan vliegen is maar zéér de vraag!


Los van dit zware seizoen zien we nu toch al even dat er structureel minder duiven ingekorfd worden voor de ZLU vluchten. De overblijvende liefhebbers zullen met elkaar plezier in hun hobby moeten zien te houden, zodat we samen toch nog een toekomst voor ons hebben, zij het met minder liefhebbers en minder duiven.


Dertien die hards in Werkendam hadden nog 68 duiven ingekorfd voor hun laatste opdracht.


Cor de Heijde uit Made schoot ook nu de hoofdvogel af in Werkendam. Cor kan dik tevreden zijn over het afgelopen seizoen en heeft weer eens bewezen dat klasse altijd bovenkomt drijven, zeker in zo’n zwaar seizoen als het afgelopen. Ik herinner u nog even aan zijn geweldige uitslag van de afgelopen Barcelona (4 en 12 nationaal) en wederom een nationale overwinning op Agen middaglossing. Ook Cor kent zijn verliezen en teleurstellingen nu en in het verleden, maar hij slaagt er al vele jaren in om die tegenslagen op te vangen en weer sterk terug te komen.


Verder nog zeker het vermelden waard :
Rex de Leeuw, Made, sterk begonnen op Pau en nu ook sterk geëindigd op Perpignan: prijs 3-5 en 12(5 mee). Het overgangsjaar na zijn verhuizing is voorbij en de voortekenen voor volgend seizoen zijn daar !

 

Rini (cafépottenpikker) Norbart, Made 2 e prijs (2 mee)


Mijn conclusie van dit seizoen is : dat de duiven, die meerdere opdrachten dit seizoen met goed gevolg afgelegd hebben, echte POSTDUIVEN zijn. Heb er maar bewondering voor, ook al kwamen ze wat later in de prijzen naar huis!!!!!


De op zaterdagavond geplande jaarlijkse afsluitende BBQ hebben we noodgedwongen verplaatst naar de zondagavond en we hadden het geluk dat het vlees nog geen pootjes gekregen had bij deze temperaturen. De meeste liefhebbers hadden na twee korte nachten en het wachten in de huidige barre temperaturen honger (en dorst) voor twee.


De kampioenen van Werkendam werden bekend gemaakt :


Generaal totaal :    1. J.W. van Gils     2. Huub van den Boom    3. Cor de Heijde.


Onaangewezen :    1. J.W. van Gils     2. Huub van den Boom    3. Cor de Heijde.


Aangewezen :        1. J.W. van Gils     2. Peter van Essen          3. Rini Norbart.


Duifkampioen :       1. Rex de Leeuw   2. Peter van Essen          3. Cor de Heijde

 

Bij deze wil ik, Peter, Hans, Pleun, Gerrit, Ben, en Gertjan bedanken voor hun inzet voor inkorfcentrum Werkendam.


We gaan weer een winter tegemoet van huldigingen, feestavonden en bonnen verkopen, we zullen elkaar daar bij leven en welzijn zeker weer tegenkomen, tot dan…..


Zet ze alvast scherp voor volgend seizoen,


J.W. van Gils, Oosterhout.


IFC Hoogerheide - Perpignan

Philip Geerdink - winnaar Perpignan
Philip Geerdink - winnaar Perpignan

en dàn.........komt 'Mister Perpignan'

Op 3 augustus staat, als laatste ZLU-vlucht, Perpignan op het affiche. De slotvlucht van waarschijnlijk het zwaarste internationale fondseizoen uit de geschiedenis. Week in week uit, noord-noordoostelijke winden en verzengende temperaturen, die wegdekken deden smelten en maisvelden ineen liet schrompelen. Zo ook de 3e augustus, het kwik werd op veel plaatsen over de 35 graden gestuwd. Géén mens liet zich onnodig buiten zien, alleen onze gevleugelde vrienden moesten zich een weg banen onder deze moeilijke omstandigheden om thuis te geraken. Water is er niet, want het heeft al weken lang niet meer serieus geregend, dus van onze favorietjes wordt verwacht dat ze niet alleen op tijd thuis zijn, maar ook nog in staat zijn hun vochthuishouding optimaal te reguleren. Nou laat ik mijn glas nog maar eens leegdrinken.

 

Om 7.00 uur klonk het internationale startschot voor de laatste keer dit jaar. 12.353 duiven begonnen opnieuw aan een loodzware klus. Het wachten was op de eerste melding op Pipa, maar die kwam er niet.......tenminste niet op vrijdag! Zaterdagmorgen om 7.34 uur op een afstand van 788 km werd de eerste Franse duif gemeld, deze maakte slechts 760 mpm. Dit gaf te denken, wat hebben we onze duiven aangedaan? De snelste Belg zit om 9.00 uur op een afstand van 876 km, hij maakt 781 mpm., tot op dit moment zijn er 10 duiven bekend. Maar dan........plots een melding uit Nederland, Jos Martens uit Stein, hij heeft zijn 1e getekende van de 10 ingekorfde Perpignanduiven geklokt om 9.45 uur op een afstand van 953 km aan 831 mpm. Hiermee wint Jos zijn 3e internationale overwinning en wat ik heb begrepen won deze doffer al een tweetal kopprijzen vanuit Pau en St. Vincent 2018. Chapeau Jos, het is je van harte gegund.

 

Bij IFC Hoogerheide werden 204 duiven ingekorfd voor Perpignan. De snelste duif zit bij centrumleider Philip Geerdink uit Hoogerheide, die dacht een duif van Périgueux binnen te roepen tot hij tot de ontdekking kwam dat het toch echt een Perpignanduif was. Zijn "Pepan", een klein tweejarig doffertje, werd geconstateerd om 10.54 uur op een afstand van 985 km aan 810 mpm. Eerder dit jaar won hij reeds de 196 nat. St. Vincent en de 195 ZUF Argenton tegen 1.157 duiven. Hij komt rechtstreeks uit "Superkanjer", winnaar van o.a.: 10 Nat. Perpignan 6.414 d. '14, 45 Nat. Bordeaux 4.447 d. '12, 86 nat. Marseille 3.610 d., 163 nat. Pau 3.788 d. '16, 165 nat. Bordeaux 4.504 d. '11 etc. "Pepan" wint uiteindelijk de 3e nationaal Perpignan tegen 3.778 duiven en de 3e prijs internationaal 12.353 duiven, waar een klein doffertje een REUS in kan zijn? Met 6 duiven mee wint Philip de prijzen 1 - 16 - 64, die hiermee zijn eretitel van "Mister Perpignan" opnieuw gestalte heeft gegeven!

 

Plaats 2 is gereserveerd voor Leon Roks uit Standdaarbuiten, de internationale Barcelonawinnaar van 2017. Hij klokt zijn 2e getekende, de "146" van 2014 om 13.13 uur op een afstand van 1007 km., goed voor de 12e prijs nationaal. Leon krijgt ze overigens aan een touwtje naar huis en wint de prijzen: 2 - 6 - 15 - 19 - 20 - 23 - 31 - 40 - 42 - 43 - 46 - 47 - 50 - 56 - 58 (33 mee). De kersverse generaal van IFC Hoogerheide 2018, Ronald Geerdink, wint de prijzen 3 - 4 - 7 - 38 met 9 duiven in concours. Nationaal staat Ronald op de plaatsen 18 - 24 - 43, in één woord GRANDIOOS! Zo u ziet staan er veel duiven uit ons IFC hoog geklasseerd in de nationale ranking. Nummer 5 in onze wekelijkse TOP-5 is de combinatie Gebraad-de Wilde uit St. Maartensdijk, ze beginnen met hun "879" van 2016, een superduifje met 3 klasseringen binnen de eerste 100 nationaal. Met 4 duiven in de strijd winnen ze de prijzen: 5 - 11 - 45 oftewel een prijspercentage van 75%!

 

Vluchtsponsor is veilinghuis Toppigeons uit Oude Tonge, dankzij hun winnen Gebr. Maas & Zn 50,- euro, Leon Roks 25,- euro en Ko van Dommelen 25,- euro. De dinerbon van rest. De Branding uit Yerseke gaat naar Ronald Geerdink. De zak duivenvoer is wederom voor Leon Roks en de flessen wijn gaan naar Philip Geerdink en Gebraad-de Wilde. Cees Suijkerbuijk metselen we dicht met de overheerlijke taart van bakkerij Leon Wilbrink. De bloemen van Irma Vissers uit Putte zijn voor de overwinnaar Philip Geerdink, wiens duif eerdaags ook op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.

 

Zondag a.s. om 18.00 uur mag ik velen van u weer begroeten op onze jaarlijkse Haringparty, die door Marco Poorters en café De Boulevard wordt verzorgd. Laat het u allen smaken, dan kunnen we zondag nog eens een boompje opzetten over het afgelopen zware seizoen. Bedankt en tot de volgende keer.

 

Oudoe


NIC Tilburg - Perpignan

Vluchtsponsor Christ v.d. Pol overhandigt de bloemen aan vluchtwinnaar Gerard Schellekens
Vluchtsponsor Christ v.d. Pol overhandigt de bloemen aan vluchtwinnaar Gerard Schellekens

Dubbelslag voor Gerard Schellekens uit Riel op Perpignan

Het venijn zat hem in de staart. We beleven een zomer zoals nooit tevoren en mogelijk niet meer mee gaan maken in ons verdere leven. Week na week zware vluchten en als klap op de vuurpijl een loodzware afsluiting op Perpignan. In NIC2021 Tilburg werden door 18 liefhebbers nog 82 duiven ingezet. Allemaal zeer goed gesoigneerde duiven met vaak ook al een behoorlijke staat van dienst. Immers met de beste moet je ten tonele verschijnen. Op vrijdag werden de duiven al om 07.00 uur gelost om aan de zeer zware klus te beginnen. Toen in de avond bleek dat er nog geen aankomsten waren op de kortste afstanden in Frankrijk werd bevestigd dat het een loei zware editie ging worden.


In Nederland draaide Jos Martens uit Stein de 1 e Nationaal en tevens Internationaal om 09.45 uur. Dan wordt het rekenen en al kijkend naar de aankomst plaatsen op de meldsite van de ZLU proberen we dan te schatten wanneer we zelf kunnen klokken. In Riel bij Gerard Schellekens valt om 15.47 uur zijn “705”van 2015. Goed voor de 1 e prijs in Tilburg en vervolgens valt om 18.14 uur zijn 2 e duif die meteen ook de 2 e prijs pakt in Tilburg. Super om op zo’n loodzware met goud en zilver aan de haal te gaan. Het brons is voor onze sympathieke liefhebber uit Kaatsheuvel Frans Laros. Ook zijn duiven kunnen overweg met het zware weer en dat blijkt weer uit deze prestatie.


De winnaar van deze vlucht is een weduwnaar van 2015. Heeft als jonge duif 3 vluchten gemaakt op de natour en kwam vervolgens 10 dagen te laat thuis. Als jaarling speelde hij prijs op NPO Tarbes ’16. Het jaar erna 3 op 3 en telkens de eerst aankomende duif op hok Schellekens. Dit op de vluchten Nat. St. Vincent, Zlu St. Vincent en Perpignan. En ook dit jaar weer 3 op 3 n.l Pau-St.Vincent en Perpignan met resp. 15 e -2 e -1 e prijs. En duif waar Gerard dus op verder kan bouwen. De vader van de overwinnaar komt van neef Cees van Oers uit Heerle en voert Schellekens/Jan Ernest bloed. In de stamboom komen wij “Okidoki” tegen en deze was Asduif Barcelona en is een neef van de wereldberoemde “Joost” van De Smeyter-Restiaen. De moeder is een van de beste kweekduivinnen van Gerard “Bontje Inteelt”. Komt uit de koppeling “van Oers-doffer x zijn dochter en gaat aan de moederskant terug naar de basis van de “Adelaars van de Pyreneeën”.


Na het afslaan van de klokken hebben we heerlijk genoten van de jaarlijkse BBQ welke weer aangeboden werd door onze vluchtsponsor Christ van de Pol en waarvoor uiteraard onze hartelijk dank.


Op de foto overhandigd vluchtsponsor Christ v.d. Pol de bloemen aan vluchtwinnaar Gerard Schellekens.


IFC Hoogerheide - Narbonne

Martha van Geel - winnares Narbonne IFC Hoogerheide
Martha van Geel - winnares Narbonne IFC Hoogerheide

Martha van Geel, de Queen van Narbonne

Twijfelachtige weersomstandigheden all-over in Frankrijk, een variabele wind en nog een mix van hoge temperaturen en 'hier en daar' een onweersactiviteit zorgden ervoor dat Nationaal Bergerac een dag werd uitgesteld. Daarentegen lag internationaal Narbonne kennelijk in een betere zône en werd zoals geagendeerd op vrijdag om 7.15 uur gelost. De eerste Franse aankomsten lieten lang op zich wachten, om 18.48 uur openden G. Ledoux & Zn uit Rollot het bal. De bekende Belgische fondmatador Joost de Smeyter-Restiaen uit Melden won uiteindelijk de 1e prijs internationaal aan 1102 mpm., zijn suprematie op de grote fond staat als een huis. In Nederland kwam slechts 1 duif door op vrijdagavond bij Wim Kooreman uit Kloosterzande, deze succesvolle liefhebber zette Zeeuws-Vlaanderen met dikke letters op de kaart. Wim, proficiat met deze formidabele overwinning.

 

IFC Hoogerheide mag Martha van Geel en Heinz uit Nieuw-Vossemeer feliciteren met hun zege op Narbonne. Hun "848" van 2016 werd geklokt om 8.42.31 uur op een afstand van 943 km, tegen 864 mpm. Martha speelt goed haar spelletje mee op haar nieuwe inkorfcentrum, zo won ze op Narbonne de prijzen: 1 - 5 - 18 - 23 - 29 - 46 en dat met 12 duiven mee noem ik een knappe prestatie, over nadoen gesproken.
Het zilver is deze keer weggelegd voor onze ijverige secretaris Jan van Meer uit Wouw. Hij pakt direct zijn 1e getekende en kaapt het goedgevulde potje voor ieders neus weg, het is hem van harte gegund.
Jan Walpot, spelend onder de naam van Corry, uit St. Philipsland zette een fantastische uitslag weg van Narbonne. Met 4 duiven mee wint hij de prijzen: 3 - 4 - 36, dit is een uitslag om U tegen te zeggen!

 

Het gratis prijzenfestijn wordt aangevoerd door Gebr. Maas & Zn 50,- euro, Ronald Geerdink en Ko van Dommelen, ieder 25,- euro dankzij vluchtsponsor café De Boulevard uit Hoogerheide. De dinerbon van bistro d'Ouwe Leeuw te Hoogerheide gaat naar Geert en Anton Kouters, de zak duivenvoer wordt gewonnen door Comb. de Pijper uit Hoeven en de taart van bakkerij Wilbrink is eveneens voor Gebr. Maas & Zn.

 

Het slotstuk Perpignan is het kind van de rekening.
De laatste vlucht krijgt per saldo het aantal duiven wat een seizoen heeft voortgebracht. 2018 is een memorabel zwaar seizoen geworden met talrijke verliezen op diverse vluchten, dat dit zijn weerslag vindt op de inkorfcijfers lijkt mij onafwendbaar. Op ons IFC korfden 25 liefhebbers toch nog 204 duiven in voor Perpignan, een mooi aantal, dat wèl, maar toch 101 duiven minder dan in 2017 toen we nog separaat van elkaar inkorfden. Wat ik al vaker heb geschreven, we laten er ons de pret niet door drukken.

 

Vluchtsponsor is Veilinghuis Toppigeons uit Oude Tonge. De dinerbon komt van rest. De Branding uit Yerseke, een zak duivenvoer op prijs 50, een fles wijn op prijs 1 en 5, de taart van bakkerij Leon Wilbrink voor de laatste prijsduif, een bos bloemen van Irma Vissers en een foto voor de winnaar.

 

Wie wordt de winnaar van Perpignan 2018? De strijd zal op het scherpst van de snede worden uitgevochten, allemaal veel succes hiermee.

 

Oudoe


NIC Werkendam - Narbonne

Frank Zwiers - winnaar Narbonne NIC Werkendam
Frank Zwiers - winnaar Narbonne NIC Werkendam

Verslag Narbonne d.d. 23 juli 2018 van NIC Werkendam 1980.

En jawel, ook deze Narbonne past naadloos in het rijtje van alle tot nu toe vervlogen internationale concoursen. Het was weer warm en zwaar. De temperaturen waren zelfs tijdens deze Narbonne nog wat extremer als tijdens de vorige concoursen. Een flinke bui gedurende de nacht en op de zaterdagmorgen heeft gezorgd voor wat verkoeling voor onze duiven gezorgd, maar deze heeft ook een wat slechtere spreiding van de prijzen in de hand gewerkt. Het front dat ‘s nachts vanuit het zuidwesten langzaam wegtrok naar het noordoosten in de morgen, heeft er voor gezorgd dat de duiven in Zeeland en zo verder langs de kuststrook eerder een opgeklaarde hemel tegenkwamen. Dáár begonnen de duiven al vroeg door te vallen, terwijl wij hier in Brabant/Limburg en het Oosten van het land daar nog wat langer op moesten wachten. Aan de meldingen kon je mooi zien waar het al vroeg droog was .


In ons inkorfcentrum Werkendam hadden nog 18 dapperen, 92 duiven ingekorfd.


Frank Zwiers kwam voor de tweede keer dit seizoen inkorven in Werkendam en zegeviert ook voor de tweede keer. Het was nu wel niet zo overrompelend - 1vd7 in de prijzen nu -als op Agen jaarlingen, maar Frank zal er niet minder blij mee zijn. Het is voor Frank een beetje een overgangsjaar na zijn herstart in 2017. Hij moet het doen met zijn jaarlingen en een enkele overgewende duif. Zo ook zijn overwinnaar: dit betreft een overgewende duif van zijn eigen soort, die hij vorig seizoen teruggehaald heeft bij een modale liefhebber die gestopt is. Frank heeft er op diezelfde plek er nóg eentje terug gehaald en overgewend, en dat is een klasbak pursang met al twee prijzen bij de eerste tien nationaal.


Na bovenstaande rijst er natuurlijk de eeuwige vraag: wat geeft de doorslag ? De klasse van de duif, de kooi of de liefhebber? In dit land van compromissen en polderen zullen velen het antwoord geven dat het een combinatie is van deze genoemde factoren. Ik ben zo eigenwijs om te denken dat de liefhebber de doorslag geeft voor succes en dat zou dan ook mijn antwoord zijn.


Iedereen kent Frank inmiddels wel en als de voortekenen niet bedriegen zal hij binnen niet al te lange tijd weer op het niveau zijn van voor zijn verhuizing. Al valt het tegenwoordig niet mee om een kooi weer terug op te bouwen. Je doet je best, maar ná twee jonge duiven vluchten breken ze het aan de andere kant weer heel snel af voor je. Ook dit heeft Frank de laatste weken moeten ervaren.


Mooie prestaties waren er verder voor:


Gebr. van den Kieboom. Raamsdonksveer: 3 van de vier in de prijzen. Onze weerman Louis is aan een onopvallend seizoen bezig, maar pakt toch gewoon elke week zijn prijzen. Steady zonder uitschieters.

 

Jeroen van de Leur uit Oosterhout 2 vd 3 met de prijzen 4 en 15. Jeroen is enkele jaren gestopt geweest door omstandigheden. Hij is nu weer drie jaartjes aan het bouwen en laat sinds dit jaar zien dat hij op de goede weg is.


De bloemen liggen op de meet vertelde mij ooit een Oosterhoutse wijsgeer. Perpignan zal gezien de weersvoorspellingen ook géén uitzondering gaan vormen in de loodzware seizoen.


Zet ze nog één keer scherp,


J.W. van Gils, Oosterhout.


NIC Tilburg - Narbonne

Gert (rechts op de foto) overhandigt namens vluchtsponsor Gerard van Vuren de groente- en fruitman de bloemen aan Erwin Hoefnagels (links op de foto).
Gert (rechts op de foto) overhandigt namens vluchtsponsor Gerard van Vuren de groente- en fruitman de bloemen aan Erwin Hoefnagels (links op de foto).

Comb. Hoefnagels-Beens uit Chaam winnen Narbonne NIC2021 Tilburg

En weer speelt Erwin Hoefnagels 1 en 2 zoals ook op Agen jaarlingen reeds gebeurde. Echter nu in omgekeerde volgorde van aankomst.

Gelost onder tropische omstandigheden en onderweg mogelijk nog met onweer geconfronteerd te worden werd het weer een taaie vlucht.
Geweldig toch om dan dezelfde 2 duiven die reeds hun debuut maakte op Agen ook nu weer voorop te krijgen. Het zijn kanjers waar je de toekomst mee in kan gaan en duiven die Erwin ook graag op zijn hokken heeft.
Ook hij weet dat het niet allemaal toppers zijn die gekweekt worden maar selecteren naar supers op de vluchten dat doet hij graag. Zoals eerder al eens geschreven hier nog snel even het systeem: Als jonge duif niet opleren maar rechtsreeks op de vluchten. Kost een paar duiven maar dat is bij veelvuldig opleren net zo. Als jaarling alle programmavluchten incl. 2 dagfond vluchten en dan Agen en Narbonne. Op de laatste 4 vluchten moeten ze in principe minmaal 3 prijzen verdienen op Brabant2000 Niveau. Geen kattepis maar het lukt hem wel.
De winnende doffer 17-3726381 is verkregen van de Comb. Aarts uit Baarle Nassau en komt uit een doffer van Frank Zwiers ( Frankenstein x Thalia) en de duivin komt uit Snelle Jelle (Arjan Beens) x Smart Lady (1 e asduif Marathon WHZB en TBOTB). Niet zomaar toeval maar een pedigree vol winnaars. Tot op heden speelt Erwin voor NIC2021 de vroegste duif dit jaar op nationaal vlak want hij gaat op het podium staan in Kerkrade voor de 5 e nationaal. En dat gaat daar zeker een feest worden.
Op het podium blijft er nog een plek over en dat is de derde plaats. Deze is voor Nieuwenhuizen en Zn uit Sprang-Capelle. Henri presteert het weer om in de kop van de uitslag te zitten. Gefeliciteerd aan alle prijswinnaars.
Nu op naar de laatste vlucht uit Perpignan en vergeet u niet op te geven voor de jaarlijkse bbq.


Op de foto overhandigd Gert (rechts op de foto)namens vluchtsponsor Gerard van Vuren de groente en fruitman de bloemen aan Erwin Hoefnagels(links op de foto)


NIC Tilburg - Marseille

Mark van Riel (r) overhandigt namens vluchtsponsor Ad Theuns de bloemen aan Richard van Loon.
Mark van Riel (r) overhandigt namens vluchtsponsor Ad Theuns de bloemen aan Richard van Loon.

R.v. Loon uit Vlijmen 1 en 3 in NIC2021 Tilburg

Het zat er al even aan te komen de overwinning voor Richard van Loon uit Vlijmen. We noemen hem altijd de goedlachse man uit Vlijmen. Korft nu sinds een paar jaar in Tilburg in en hij zat zeker dit jaar al een paar keer kort bij de overwinning. Een teken dat het daar goed zit met de vorm en dat de klasse duiven zeker aanwezig zijn. We hoeven niet meer uit te leggen hoe zwaar de vluchten zijn. Het lijkt wel of de duiven er aan gewend geraken, maar dat is natuurlijk niet zo. Het zijn nu de sterkste duiven die presteren en blijk geven over voldoende inhoud te beschikken. Vanwege de weersvooruitzichten werd de vlucht uit Marseille een dag eerder gelost. Ze kregen de vrijheid op donderdag 07.00 uur en met hoge temperaturen en een n/nw wind kon men aan het karwei beginnen. Slechts een enkele duif arriveerde dezelfde dag nog in Nederland. Om 08.46 uur de dag erna viel er een duivin bij Richard van Loon. Een klasse duif met in de afstamming het basis soort. Dit bestaat uit een doffer uit zijn oude lijnen die vooral is opgebouwd met K. Kiekebelt duiven en de duivin is afkomstig van goede vriend Jan Ouwerkerk waar we weer Piet de vogel en Jac Steketee terug vinden. Kortom geen toevalstreffer. Een uur later volgt er weer een duif en deze behaald de 3 e prijs. In totaal behalen er in Vlijmen 4 van de 8 duiven prijs en dat is zeer goed. Er tussen in op de 2 e plaats zien we B. Jansen en Co uit Bavel en deze krijgt ze ook steeds beter. Dat ziet er goed uit voor de laatste 2 vluchten die nog gaan komen.

 

Rest mij u nog voldoende aan te moedigen voor de laatste vluchten dit jaar. Ik hoop dat alles doorgaat en code rood het spel niet gaat verstoren. De temperaturen gaan tot ongekend hoogte stijgen en ik wijs u erop dat u zelf verantwoordelijk bent voor het inkorven. Alleen duiven die het aankunnen en nu super gezond zijn kunnen deze omstandigheden aan. Indien u twijfelt laat ze dan lekker zitten tot volgend jaar. Er zijn dan weer voldoende kansen.

 

De felicitaties aan de winnaars en succes gewenst voor de deelnemers van de laatste vluchten.


Op de foto overhandigd Mark van Riel (r) namens vluchtsponsor Ad Theuns de bloemen aan Richard van Loon


IFC Hoogerheide - Marseille

Ronald Geerdink - winnaar Marseille
Ronald Geerdink - winnaar Marseille

1 en 2 Marseille naar superhok Ronald Geerdink

De organisatoren van Int. Marseille besloten reeds eerder in de week uit te wijken naar donderdagmorgen om de duiven te lossen, naar het weekend toe zou de vlucht mogelijk te maken krijgen met atmosferische storingen. Deze bleven gelukkig uit, de duiven hadden inmiddels op donderdag om 7.00 uur de vrijheid gekregen. Het zou opnieuw een zware dobber worden, tropische omstandigheden en een noorden wind zorgden ervoor dat nog vele duiven ontbreken op het appèl. Zoals verwacht was het Limburg boven, niet een van de 's avonds gearriveerde duiven viel buiten de Limburgse provinciegrenzen. In België en Frankrijk domineerden eveneens de oostelijke provincies. De Nederlandse triomfator moeten we zoeken in Berg en Terblijt bij de Combinatie de Bresser, zij klokten hun duif om 20.40.50 uur, voorwaar een prestatie van allure. Heren proficiat met deze nationale overwinning!

 

Bij IFC Hoogerheide streden 136 duiven van 30 liefhebbers om de prijzen. Om 6.01 uur brak de "169" van Ronald Geerdink de ban en bleek uiteidelijk de snelste niet-Limburgse duif op de landelijke meldingslijst. Wat voor een hete pepers heeft Ronald die duif in zijn kont gestopt? Deze duif had overal maling aan, zo ook het oostelijke voordeel. Exact 2 uur later klokt Ronald zijn tweede duif, de "603" zijn 2e getekende, die de nodige puntjes weer binnen haalt. Deze constatering is goed voor de 2e prijs bij ons IFC, voorts wint hij nog de prijzen 20 en 31 en dat met slechts 6 duiven mee. Ronald heeft zijn duiven geweldig in forme, niet tegen te spelen. Hij kan spreekwoordelijk de broedschotel nog inkorven.
De prijzen 3 en 40 gaan naar good old Geert Kouters en zoon Anton uit Noordhoek. Met 3 duiven mee drukken ze weer hun stempel op deze Marseille. Prijzen 4 - 9 - 25 - 26 - 37 - 38 (14 mee) zijn voor Martha van Geel uit Nieuw-Vossemeer, vaste klant uit deze rubriek. Hekkensluiter is Harry de Jong eveneens uit Nieuw-Vossemeer ook hij maakt het bont dit seizoen. Met 6 duiven mee wint hij: 5 - 8 - 19 - 27 - 33 Grote Klasse!

 

Vluchtsponsor Somers-Hendrikx Drankenhandel uit Hoogerheide staat garant voor: 50,- euro John de Rond (3e keer?), 25,- euro Jan Clarijs en Ronald Geerdink en een flesje wijn voor Ronald Geerdink en Harry de Jong. De dinerbon van rest. Jagersrust uit Ossendrecht gaat naar Harry de Jong, de zak duivenvoer is voor G. Kouters & Zn en de taart van bakkerij Wilbrink is voor Mevr. Hoogendam & Zn uit Fijnaart, bon appetit.

 

Opgeven voor de HARINGPARTY van 12 augustus 2018 (aanvang 18.00 uur), deze is gratis voor de deelnemers en werkers met hun partners. De sponsoring wordt verzorgd door MARCO POORTERS en café DE BOULEVARD. Naast hapklare haring worden er diverse vis- en vleesgerechten en overheerlijke salades opgediend. De drank is voor eigen rekening.
Opgeven tot en met 30 juli a.s (inkorven Perpignan) bij Jan van Meer, Tel. 0165-302693 of per mail jan.v.meer@ziggo.nl

 

Narbonne het kind van de rekening.
Na een heel seizoen met mooie aantallen duiven voor de ZLU-vluchten moeten we toch erkennen dat het zomerseizoen stevig heeft huisgehouden op de meeste van onze hokken. Daarnaast is er in hetzelfde weekend ook nog eens de nationale vlucht vanuit Bergerac en de volgende week speelt Brabant 2000 als toetje nog een Cahors. Dus mogelijkheden ten over om onze jaarlingen nog eens te beproeven. In Hoogerheide werden 182 duiven ingekorfd, waarvan 59 jaarlingen voor Narbonne, door 30 liefhebbers. Een behoorlijke aderlating t.o.v. vorig jaar toen we met 332 duiven aan de start verschenen. Het zij zo.

 

De vluchtsponsor is deze keer café DE BOULEVARD, de dinerbon komt van bistro D'OUWE LEEUW, de zak voer valt op prijs 50, een fles wijn op prijzen 1 en 5, en de taart van bakkerij Leon Wilbrink gaat naar prijs 61. Doe allemaal uw stinkende best om in de prijzen te vallen, het is u van harte gegund. Succes!

 

Oudoe


NIC Werkendam - Marseille

J.W. van Gils - winnaar Marseille NIC Werkendam
J.W. van Gils - winnaar Marseille NIC Werkendam

Verslag Marseille d.d 19 juli 2018 van NIC Werkendam 1980

Wat was het opnieuw prachtig duivenweer. Een kalme NNO wind en hoge temperaturen onder een praktisch onbewolkte staalblauwe hemel. Je hoefde geen waarzegger te zijn om vooraf in te kunnen schatten dat de metersnelheden niet ver boven de 1000M uit zouden komen. Dat hield dan gelijk ook in dat er mogelijk maar een enkele duif op de dag van lossing op de kortste afstand(Limburg) geconstateerd zou kunnen worden. Ook dat kwam precies uit. Tot net even ná de neutralisatie op donderdagavond werden in totaal maar 15 duiven gemeld. Vrijdagmorgen was iedereen al vroeg present. Je zou verwachten dat de duiven zich heel vroeg zouden melden, maar dat viel toch wel tegen . Ook in Limburg kwamen de eerste meldingen maar mondjesmaat door tussen 5 en 7 uur, dit was al een indicatie dat het toch weer lood en loodzwaar zou worden. Het concours zal op onze afstanden zo rond 11.30 uur in de morgen sluiten en dus kunnen we spreken van een zwaar - maar gezien de geschetste weersomstandigheden - regelmatig verloop. Wel komen de achterblijvers maar mondjesmaat na, dit is ongetwijfeld het gevolg van het niet kunnen vinden van water.


In mijn stukjes van de afgelopen twee jaar heeft u met grote regelmaat kritische kanttekeningen mijnerzijds kunnen lezen gericht aan het adres van de internationale lossers/lossingen. Nu wil hen een compliment geven voor het snel en flexibel wijzigen van de losdag naar de donderdag. Knap als je dat zo snel kunt organiseren. Niet dagen gaan staan wachten met een konvooi totdat er over de hele vlieglijn mooie omstandigheden zijn, maar als je ergens een gaatje ziet : LOS ! Dat is altijd beter dan dat de duiven dagen in die wagens en manden zitten. Let wel, ik pleit hier niet voor onverantwoorde lossingen !!


Het was knap van Ronald Geerdink dat hij zich met een constatering om 6.01uur (helemaal aan de westkant) tussen al dat Limburgse geweld kon plaatsen, later alleen nog overtroffen door Pieter Woord uit het verre Urk.


In Werkendam werden voor dit jaarlijks Limburgse feestje door 9 man 35 duiven ingekorfd.


Ik zelf (J.W. van Gils) werd nummertje één in Werkendam(42e nat.). Na een aarzelend begin van het seizoen zijn de prestaties bij mij toch stilaan weer op een heel behoorlijk niveau gekomen. Vooral de laatste weken gaat het weer voortreffelijk op zowel de morgen - als middaglossingen. Om dit te onderstrepen kan ik als voorbeeld geven het 1 ste grootmeesterschap van nationaal Dax 2 weken geleden en vorige week 2 de grootmeester van ZLU St.Vincent.


Uitblinkers in ons inkorfcentrum waren verder de Gebr. Holleman uit Tienhoven.


André en Eddy zijn om diverse redenen sinds enkele weken overgestapt naar ons inkorfcentrum en hoeven zich verder niet meer voor te stellen aan ons. Iedereen weet nu direct over wie we het hebben; 5 mee en ze spelen de prijzen 2-3-5 en 8. Een knappe prestatie jongens !


Ik weet natuurlijk niet hoe het bij u is, maar ik begin toch aardig te snakken naar het einde van dit seizoen. Als ik op mijn kooien kom, zie ik toch iets teveel lege plaatsjes, standen die weg zijn, koppels die verbroken zijn, vleugels waar gaten in zitten waar een olifant uit kan drinken, kortom het zal krabben en bijten worden om de laatste vluchten nog met een aanvaardbaar ploegje aan de start te komen.

 

En we komen dan natuurlijk allemaal voor afwegingen te staan, zoals daar zijn: zet ik die goede nog een keer voor een duifkampioenschap, of zet ik die prijswinnaars nog voor een derde keer, wat als dat fout gaat? Heb ik voldoende reserves voor volgend seizoen, kan ik die of die missen of laat ik hem zitten voor volgend jaar, verdeel ik ze op de morgen – en middaglossingen die nog gaan komen of kies ik resoluut voor één discipline en moet ik die jaarlingen die al een knap lastige Agen gehad hebben nog eens spelen op Narbonne? Enz., allemaal vragen die u en ik in meer of mindere mate zullen moeten beantwoorden de komende dagen.


Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit voorgehouden , dat als het wat tegen zit en het seizoen zwaar is, dat je dan je kooi heel snel leeg speelt. En dat het dan heel lang duurt eer je het kot weer vol hebt met knappe duiven !


Als je een modale liefhebber bent met een normaal aantal duiven en als je niet zomaar kooi 6 - 8 of 10 in kunt schakelen voor de laatste vluchten, dan zou ik zeggen : kijk uit !


Succes bij uw overwegingen, mogelijk helpt de 14 daagse weerpluim u bij het beslissen.


Zet ze scherp,


J.W. van Gils , Oosterhout.


IFC Hoogerheide - St. Vincent

Comb. de Pijper - winnaar St. Vincent
Comb. de Pijper - winnaar St. Vincent

Ook St. Vincent gaat naar Comb. de Pijper

Zomerse omstandigheden stonden garant voor een lossing op tijd en een eerlijke vlucht (in Nederland), waarbij de hoogste snelheden nauwelijks de 1000 mpm overschreden. In Frankrijk arriveerden ruim 300 duiven op vrijdagavond, België mocht om en nabij de 70 aankomsten noteren en..........Nederland volgde met 0 duiven op vrijdagavond! De volgende morgen was het de opkomende fondster Vincent Vork uit Noorden die alle landgenoten te snel af was. Vincent, de felicitaties namens fondminded Hoogerheide.

 

Om 6.55.09 uur braken 'golddiggers' Comb. de Pijper uit Hoeven op een afstand van 985 km de stilte. Zij klokten hun 1e getekende duivin, "247" van 2016 voorop, deze kanjer was ook al hun eerste duif op Pau en won toen de 3e prijs in ons IFC. Dit supertje won dit jaar al twee keer de cafésprint, daarnaast werd dit lucratieve potje ook al op Agen jaarlingen en Barcelona binnen gehaald. Vier keer meedoen en alle cafésprints winnen getuigt van klasseduiven en melkersinzicht. Met 9 duiven mee wonnen ze de 1e - 3e - 42e prijs tegen 190 duiven.
2e - 8e - 19e - 24e - 31e - 55e (20 duiven mee) is voor Ronald Geerdink uit Hoogerheide. Ronald krijgt dit jaar zijn duiven geweldig naar huis en staat bij de meeste tussenstanden op de 1e plaats. Gebraad-de Wilde uit St. Maartensdijk winnen de 4e en de 48e prijs, met 3 duiven mee een resultaat waar je uiterst tevreden mee kan zijn. De 5e en de 52e prijs gaan naar Nispen en wel naar Frans en José Belleter, met 8 duiven mee laat deze Nederlandse fondelite zien dat ze van alle markten thuis zijn.

 

Dankzij de sponsoring van Ronald Geerdink gaan de geldprijzen naar: John de Rond (50,- euro), Corry Walpot en Ko van Dommelen (ieder 25,- euro). De dinerbon van rest. Het Raedthuys is voor Geert en Anton Kouters en de zak duivenvoer is voor Jan Clarijs uit Zegge. Voor de Comb. de Pijper en Frans Belleter hebben we een fles Wijn gereserveerd. Comb. Kleijn-de Jong wint voor de 3e maal de taart van bakkerij Wilbrink. Nog niet op uitgegeten Jacco?

 

Jubileumvlucht Marseille wordt gelost op donderdag!
De meeste liefhebbers hebben in dit zware seizoen te kampen met verliezen, véél verliezen en toch blijf ik me keer op keer verbazen over het aantal ingekorfde duiven. Maandag hadden we weer 30 deelnemers die maar liefst 136 duiven kwamen inkorven voor de jubileumvlucht vanuit Marseille, dit jaar voor de 50e maal.
I.v.m. de slechte weersverwachtingen komend weekend is de organisator met een geniale aanpassing op de proppen gekomen. Als de omstandigheden het toelaten zullen de duiven donderdag a.s. om 6.45 uur worden gelost i.p.v. vrijdag. Als het slechte weer Europa in zijn greep krijgt is het merendeel van onze duiven hopelijk weer veilig op hun hok gearriveerd. Dit noem ik duivensport met een visie!

 

Vluchtsponsor is Somers-Hendrikx BV Drankenhandel uit Hoogerheide, die tevens de flessen wijn levert voor de prijzen 1 en 5. Rest. Jagersrust uit Ossendrecht verzorgt de dinerbon. De gratis zak duivenvoer is deze keer te winnen op prijs 40 en voor de laatste prijs hebben we een taart van bakkerij Wilbrink.

 

Nog een paar vluchten te gaan dus degenen die willen toeslaan zorg dat je erbij bent. Allemaal veel succes op Marseille en misschien slaan we vrijdagavond de klokken uit, wie weet.

 

Oudoe


NIC Werkendam - St. Vincent

Overwinnaar Huub van den Boom samen met zijn onlangs overleden vader. De foto is enkele dagen voor de dood van zijn vader gemaakt.
Overwinnaar Huub van den Boom samen met zijn onlangs overleden vader. De foto is enkele dagen voor de dood van zijn vader gemaakt.

Verslag St.Vincent d.d. 13 juli 2018 van NIC Werkendam.
Ook het vierde internationale concours is een prachtige krachtmeting geworden. Een kalme NNO wind en behoorlijk hoge temperaturen onder een heldere hemel, maakten dat deze editie van St.Vincent onder nagenoeg ideale omstandigheden plaats vond. Het is bijna onmogelijk om nog mooier vliegweer voor onze duiven te hebben. Dit heeft geresulteerd in een prachtig verloop, een heel mooie spreiding van de prijzen, geen gedoe met neutralisatietijden en praktisch geen verliezen. Nu zullen er beslist liefhebbers zijn die smachten naar een concours waar de wind eens andersom staat zodat deze liefhebbers wat meer kansen krijgen b.v in de overvlucht. Wellicht omdat hun duiven beter geschikt zijn voor hogere snelheden en /of het ontwijken van neutralisatietijden.


Wat een Oosterhoutse wijsgeer mij ooit voorgehouden heeft snijdt beslist hout : ander weer, andere duiven ! De witte raven die bij alle weertypen vroeg op de klep vallen zijn wel bijzonder dun gezaaid.


In Werkendam viel het aantal ingekorfde duiven toch wat tegen. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk na een tot nu toe loodzwaar seizoen met nogal wat verliezen en duiven die van eerdere vluchten tijd nodig hebben om te herstellen en daarom niet zomaar weer ingekorfd kunnen worden.


15 liefhebbers brachten 60 duiven bijeen.


Huub van den Boom uit Breda ging er met de eerste prijs vandoor en zette verder een mooie serie neer. Huub’s prestaties zijn de afgelopen twee jaar met sprongen vooruit gegaan en hij heeft al mooie resultaten behaald op vooral de middag lossingen. Huub is een pursang marathon speler die eigenlijk alleen gelooft in goede duiven. Veel kweken uit goede bloedlijnen en de rest van alle theorieën kent hij wel, maar dat vindt hij eigenlijk volkomen onbelangrijk. Ik weet zeker dat deze overwinning(25 e nationaal) hem nog lang bij zal blijven. Huub heeft een heel zware tijd achter de rug en de emotie sprak boekdelen toen wij hem feliciteerden met zijn prachtige prestatie.


Tijdens het inkorven voor de nationale middaglossing St.Vincent kwam Huub met een volle korf duiven aan, wat mij de opmerking ontlokte “Huub, doe je maar één vlucht mee dit seizoen”. Huub vertelde mij toen dat zijn grote voorbeeld, sportvriend en vooral vader op vrij jonge leeftijd niet lang meer te leven had. Dat hij op deze St.Vincent een knal prestatie wilde leveren met door zijn vader gekweekte duiven, om dat nog samen met hem te kunnen delen. Helaas heeft dat niet meer zo mogen zijn, want twee dagen na het inkorven van St.Vincent is Huub’s vader overleden.

 

De vader van Huub noemde zichzelf een collectioneur van rasduiven. Kweken was zijn passie en dat deed hij met rechtstreekse duiven van Bungeneers, Jellema, Koen van Haarlem, Leon Roks, Frank Zwiers en Walter vd Meulen duiven.


U kunt zich na bovenstaande waarschijnlijk goed voorstellen wat deze overwinning voor Huub betekent, een overwinning met een nog door zijn vader gekweekte duif.


Als eerbetoon aan Huub zijn vader plaats ik bij dit artikel een foto van Huub, samen met zijn vader op het kweekhok, enkele dagen voor zijn overlijden.


Een beetje gênant vind ik het wel om over mezelf te schrijven dat ik ook een mooie prestatie neergezet heb op St. Vincent. Maar natuurlijk kunt u daar verder zelf over oordelen:

5 mee en de prijzen 2-4 en 7 in het inkorfcentrum ( nationaal 60-70-160)


Marseille gaat vanavond de manden in. Er wordt een NW wind voorspelt. Gezien de ligging van Marseille denk ik dat onze duiven in dit geval toch liever NO gehad zouden hebben op hun terug vlucht !!!


Zet ze scherp,


J.W. van Gils , Oosterhout.


NIC Tilburg - St. Vincent

Nieuwenhuizen & Zn - winnaar St. Vincent
Nieuwenhuizen & Zn - winnaar St. Vincent

Nieuwenhuizen en ZN winnen St. Vincent NIC2021 Tilburg

Dit verslag zou bijna een kopie kunnen zijn van de Pau editie. En wel omdat dezelfde winnaar van Pau, Henri Nieuwenhuizen, ook Op St. Vincent aan de haal gaat met de hoofdprijs. En ook nog eens met dezelfde duif, en als klap op de vuurpijl verdient deze ook zijn 2 e felbegeerde ZLU vaas! Kortom we hebben hier te maken met een super duif die dit jaar enorm in vorm is. Na op Pau al een 22 e nationaal te hebben gevlogen deed de 15-1824403 het op deze vlucht nog wat beter door nu de 15 E Nationaal op te eisen. Even over half acht op de dag na lossing arriveerde de weduwnaar. In de stamboom staat als vader een doffer afkomstig van Cees Hanegraaf uit Hank en als moeder een duivin van goede vriend Gerard Rozenbrand. Een echte klasbak die volgens Henri dit jaar niet meer gespeeld gaat worden. Ik denk niet onverstandig want uit zulke duiven moet je toch ook kweken en je hok proberen verder mee op te bouwen. Hopelijk mogen we ook uit deze duif een jong verkopen op onze jaarlijkse feestmiddag.


De 2 e plaats in Tilburg is voor de overwinnaar van Barcelona en dan hebben we het over Gerard Schellkens uit Riel. Inmiddels goed hersteld van zijn vervelende longontsteking en tot op het bot gemotiveerd om de resterende vluchten succesvol af te werken. De 3 e plaats is voor de Comb. Aarts uit Baarle-Nassau.

 

Op de foto ziet u vluchtsponsor Ronald van Vuren van Coolwater Service Tilburg de bloemen overhandigen aan Henri Nieuwenhuizen.


NIC Tilburg - Barcelona

Gerard Schellekens - winnaar Barcelona
Gerard Schellekens - winnaar Barcelona

Gerard Schellekens uit Riel wint loodzware Barcelona

Tegenwoordig wordt bij een traag verloop van een wedvlucht al snel de term “loodzwaar” gebruikt. Mijn inziens onterecht. Loodzwaar weer is wat de duiven te verduren hadden bij de Barcelona editie van 2018. Onder tropische temperaturen, constant een noorden kopwind, en een afval race van jewelste bereikte de eerste Nederlandse duiven hun hok pas op de dag na lossing na de middag. Er hoeft dan niet veel meer gerekend te worden over hoe laat ze moeten vallen maar het scenario wordt dan omgezet in als er maar een duif op tijd valt en er niet veel verliezen gaan zijn.


Gerard Schellekens uit Riel, de zoon van wijlen Jef, alom bekend vanwege het zware fond spel van weleer klokt om 16.19 uur zijn eerste duif. Ook nog eens zijn 1 e getekende en het gaat hier om een 4-jarige duivin gespeeld op jonkies van 6 dagen oud. Het is een laat jong van 2014 die in haar geboorte jaar 3 vluchtjes uit Quivrain maakte. Als jaarling kwam ze van de Bergerac vlucht zwaar gewond terug. De krop lag volledig open maar een goede reparatie werd beloont door de jaren daarna te ontpoppen tot een goede vliegster. In 2016 prijs van Bordeaux en Narbonne en vorig jaar in 2017 het debuut op Barcelona met in NIC Tilburg de 6 e prijs. Dit jaar 2125 invlieg kilometers gemaakt en dan als 1 e getekende naar Barcelona met uiteindelijk ook de 1 e Prijs in Tilburg en Nationaal rond de 114 e . Gerard zelf had niet zo’n goede voorbereiding? Hij werd een week geleden getroffen door een ware zomer griep. Veel in bed moeten liggen en weinig energie om zijn taken te voldoen. Als toevalstreffer wordt ook zijn klok nog volledig gewist bij het afslaan van de NPO vlucht Dax en begin dan maar te genieten van Barcelona! Het lukte wonderwel want de ZLU verantwoordelijke gaven toestemming om de chipringen van de duiven handmatig te klokken zodat alles reglementair kon verlopen. Het geschiedde en Gerard knapte wonderwel goed op na de overwinning. Klasse daar in Riel want ’s avonds had hij er 4 in de klok zitten van de 10.


De 2 e plaats is voor Frans Laros uit Kaatsheuvel. Regelmatig piekt hij op de ZLU vluchten en mag zeer tevreden zijn met deze vroege duif. De 3 e plaats is voor Willem de Leeuw uit Bavel. Even werd hij nog blij gemaakt met een positionering voor F. Laros volgens de ZLU meldsite, maar dit beruste op een foutieve ingave van de juiste meld tijd. Maar geweldig natuurlijk om in de top 3 te staan.


En ondanks deze loodzware uitvoering van deze Barcelona editie waren de prijzen 48 uur na lossing Nationaal weer verdient. Dit vanwege de zeer goede verzorging thuis en begeleiding van de duiven onderweg.


Op de foto overhandigd vluchtsponsor Erwin Hoefnagels van Dieren speciaalzaak Beens de bloemen aan Gerard Schellekens.


NIC Werkendam - Barcelona

Bert van Beek, rechterhand en compagnon van overwinnaar Cor de Heijde
Bert van Beek, rechterhand en compagnon van overwinnaar Cor de Heijde

Verslag Barcelona dd 7 juli 18 van NIC Werkendam 1980

We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen : deze Barcelona editie is een harde maar eerlijke krachtmeting geworden, met een spreiding van de kopprijzen die maar zelden voorkomt. Het verloop van de vlucht is onder deze harde omstandigheden ook volkomen normaal te noemen en uiteindelijk zullen de verliezen van deze Barcelona ook maar heel beperkt blijken te zijn.


Dat er op de vrijdag niet gelost is, blijft voor mij ook nu nog een raadsel. De weersomstandigheden waren gewoon goed te noemen en zijn ook de hele vrijdag goed gebleven. Zie ook het schitterende verloop van de nationale Dax, die wél gewoon op vrijdag gelost is.


Maar goed, op de zaterdag was het prachtig weer en klonk het startschot om 9.00 uur. Het was erg warm in Frankrijk, maar ook in België en Nederland tikten de thermometers kort de 30 graden aan. De NNO wind wakkerde vooral op de aankomst dag(zondag) steeds verder aan en voor de derde internationale vlucht op rij hadden we echt postduivenweer, al zullen daar een paar honderd deelnemers aan deze Barcelona heel anders over denken.


Bij de bovengeschetste weersomstandigheden weet je vooraf al, dat heel veel ingekorfde duiven het moeilijk zullen krijgen om hun baasje niet al te lang in de zon te laten staan. Het is bij uitstek dit weer dat alleen door de allersterksten overwonnen kan worden, ook gezien de grote afstand die overbrugd moet worden.


De overwinnaars en verder iedereen die op zondag een paar duiven thuis gekregen heeft zal deze doorzetters toch met extra trotse ogen bekijken en men zal er nog snel een paar jongen van willen kweken.


De charme van marathonvluchten is toch de bewondering voor zo’n duif als hij of zij na duizend kilometer en meer op de klep neerstrijkt. Als het echter wat tegenzit en je staat de hele dag te wachten en er komt niets, dan is de charme er gauw van af. Als dat enkele keren op een rij gebeurt en je bent ook nog eens (goede) duiven kwijt, dan zakt de moed algauw in je schoenen.


Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit eens voorgehouden dat er altijd weer een nieuw talent opstaat als je een goede duif kwijt bent. Niet te lang treuren dus en er weer tegen aan.


In ons inkorfcentrum hadden 24 liefhebbers samen 62 duiven ingemand, 17 liefhebbers hebben niet tijdig een duif kunnen constateren en dat is wel heel veel!


Vorige week in het verslag van Agen schreef ik na de overwinning van Cor de Heijde : ‘ Cor is en blijft op bijna elke vlucht een tegenstander om rekening mee te houden”. Hoe waar blijken deze woorden te zijn geweest, want nu op deze keiharde Barcelona haalt Cor grandioos uit. Hij pakt er 6 vd 9 en begint met 4 en 12 nationaal. Voorwaar weer een bewijs van de geweldige klasse van ‘de Heijde duiven.


Cor had een vrij nieuwe ploeg in de strijd ;7 nieuwelingen en 2 duiven die eerder Barcelona deden.


Zijn twee eerste duiven stammen in directe lijn af van de “jonge Don Michel”( asduif Barcelona 11-13)

 

Cor vond zelf dat zijn Barcelona ploeg voordien eigenlijk te weinig kilometers had kunnen maken (800á1000km) en dit door omstandigheden. De ploeg bestond uit 6 nestduiven en drie nestdoffers allemaal op jongen van een dag of 5.


Een andere grote uitblinker in ons inkorfcentrum was Peter Westerdijk.
2 mee en om 18.28 kon zijn kleppie dicht . Hij begon met de 13e nationaal. Bijzonder knap van Peter, die een week eerder nog ernstige twijfels had over zijn duiven. Het lukte van geen kanten en zie nu afgelopen weekend , Dax vroeg, Bourges vroeg en een werelduitslag van Barcelona. Wanneer de vorm - fee langs komt weet je nooit zeker en nooit van te voren…hopen dus !!


De teller staat inmiddels al op 8 vazen voor ons inkorfcentrum en dit na drie vluchten. Af te halen in Kerkrade.


Een beetje trots zijn we ook op het feit dat Werkendam als eerste af kon melden van alle ZLU inkorfcentra. Zondag om goed 20.00 uur waren de prijzen verdiend terwijl er nationaal nog een heel stuk in de vroege maandagmorgen nog prijzen te verdienen waren.


St.Vincent is onderweg. De verwachtingen: veel van hetzelfde, maak je borst alweer maar nat….


Zet ze scherp,


J.W. van Gils, Oosterhout.


IFC Hoogerheide - Barcelona

Ronald Geerdink - winnaar Barcelona
Ronald Geerdink - winnaar Barcelona

Ronald Geerdink haalt uit op Barcelona

Barcelona 2018 kreeg na een dag uitstel op zaterdag 9.00 uur de vrijheid. Een kalme noordoostelijke wind en zomerse temperaturen zorgden ervoor dat de eerste Nederlandse duif pas zondag rond het middaguur in Nieuwerkerk op Schouweduiveland door J.L. de Bruijne werd geconstateerd. Internationaal moet hij 2 Belgen, Team Freddy de Jaeger en Joost de Smeyter-Restiaen en de Fransman Ludovic Guirado voor zich dulden. De pret zal er niet minder om zijn, onze felicitaties gaan uit naar de winnaar van nationaal Barcelona 2018, chapeau!

 

Op ons IFC Hoogerheide was het Ronald Geerdink uit Hoogerheide die de lakens uitdeelde op Barcelona. Na verleden jaar al op deze Spanjeklassieker te hebben uitgeblonken had hij een eliteteam bij elkaar gezocht, bestaande uit 10 lange afstandvliegers, allen met een staat van dienst op de ZLU-vluchten. Hij had het goed gezien, zijn duiven waren picobello in orde, om 14.07.34 meldde zijn `308`, de 5e getekende, zich aan de Valckestraat te Hoogerheide. Uiteindelijk goed voor de 1e prijs in ons IFC en de 16e prijs nationaal, voortreffelijk gedaan broertje! Zijn overige duiven wonnen de prijzen: 12 - 14 - 25 - 29 - 33.

De 2e prijs - 8 - 20 - 30 - 45 (15 mee) is voor de Comb. de Pijper uit Hoeven, zij drukken duidelijk hun stempel op het spel van ons IFC, 3 van de 4 cafésprints vielen hen tot dusver ten deel. Het brons gaat naar de internationale winnaar van 2017, Leon Roks uit Standdaarbuiten. Hij wint met 19 duiven mee de prijzen: 3 - 4 - 9 - 22 - 38 - 48 - 50. Maar Mevr. Hoogendam & Zoon uit Fijnaart winnen met de 5e, de 32e en de 51e prijs de volle bak van Barcelona, 100% prijs, grote klasse!!!

 

De geldprijzen van vluchtsponsor MAASPLANT BV uit Zundert gaan naar: Harry de Jong (50,- euro), Leon Braspenning en Comb. de Pijper (beiden 25,- euro). De dinerbon van Rest. de Branding in Yerseke is voor Gebr. Maas & Zn uit Zundert. Een fles wijn voor Ronald Geerdink en Mevr. Hoogendam & Zn, de zak voer gaat naar Leon Roks en de taart is voor Harry de Jong...........wel oppassen voor de extra calorietjes.

 

St. Vincent IFC Hoogerheide is 'groter gegroeid'.

Deze reclamekreet van een bekend broodmerk in de jaren '70 is ook van toepassing op het aantal duiven wat bij ons inkorfcentrum voor St. Vincent is ingekorfd. Met 20 duiven meer in de manden dan vorig jaar komen we op een totaal van 190 St. Vincentgangers, ingekorfd door 36 liefhebbers. De lege plekken op onze hokken hebben gelukkig nog geen vat op ons inkorfgedrag.

 

Vluchtsponsor is Ronald Geerdink, de dinerbon komt van rest. Het Raedthuys uit Hoogerheide, de flessen wijn op de 1e en 5e prijs van drankenhandel Somers-Hendrikx bv, een zak voer op prijs 50 en een taart voor de laatste prijs van bakker Leon Wilbrink.

 

Het belooft weer een echte vlucht van de waarheid te worden, waarin alleen de allerbeste duiven in forme zich weten te onderscheiden. Ik wens u allen veel succes op St. Vincent, de laatste vlucht die telt voor de "Coupe d'Atlantique" oftewel het kampioenschap over de westelijk gelegen vluchten.

 

Oudoe


NIC Werkendam - Agen

Bert van Beek, rechterhand Cor de Heijde (winnaar Agen oud)
Bert van Beek, rechterhand Cor de Heijde (winnaar Agen oud)

Verslag Agen jaarlingen en ouden dd 29 juni 2018 van NIC 1980 Werkendam.
De koperen ploert teisterde het peloton op weg naar huis, de verzengende hitte en een keiharde noordooster geselde onze gevleugelde vrienden op weg naar hun thuisbasis, hun laatste restje energie moesten ze aanspreken..…..enz

Deze zin zou zomaar door de legendarische confrater Piet de Weerd opgeschreven kunnen zijn.


Voor veel marathon liefhebbers zijn de bovengeschetste weersomstandigheden juist die waarop ze zitten wachten. Vooral aan de toog worden met grote regelmaat oude legendarische overwinnaars verheerlijkt, die onder dat soort omstandigheden Historische overwinningen hebben behaald.


En natuurlijk kunnen de overwinnaars en de weinige kooien die echt goed gedraaid hebben trots zijn op de duiven die deze loeizware Agen goed volbracht hebben.


Want een loeizware vlucht was het, na ook al een zeer pittige Pau.


Maar bovenstaande heroïsche verhalen ten spijt, denk ik toch dat heel veel rechtgeaarde marathonliefhebbers zich waarschijnlijk twee keer achter de oren zullen krabben, om al hun jaarlingen nog een keer op zo’n vlucht te zetten. Want nu de kruiddampen zijn opgetrokken van Agen kunnen we wel stellen dat het vooral voor de jaarlingen een slachtveld geworden is. Ook van de ouden zijn er nog vele onderweg. Als ik zeg 40% ís nog op het strand, zal ik er niet ver naast zitten.


Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij in een ver verleden als eens verteld dat niet de afstand, maar de weersomstandigheden de zwaarte van de vlucht bepalen.


Het zal voor veel liefhebbers krabben en bijten worden om op de volgende vluchten nog met een volwaardige ploeg aan de start te komen. “It's all in the game” zegt men dan in goed Nederlands.


Conclusie , een keiharde vlucht die voor heel veel duiven een brug te ver was. Zij hadden geen vorm , geen goede gezondheid, maar vooral ook te weinig klasse.


In Werkendam waren 102 ouden en 132 jaarlingen samengebracht door 22 deelnemers.


Bij de ouden was het Cor de Heijde die de eerste prijs afschoot. Een heel mooie 23 ste nationaal werd het voor hem. Cor deed het met een zomerjong van 2016. Een nestdoffer op 12 dagen broeden die op deze Agen zijn vuurdoop heeft gekregen op de marathon. Hij is van zowel vader - als van moederskant een achterkleinkind van Cor zijn Superkweker `Don Michel`. Cor is en blijft op bijna elke fondvlucht een geduchte tegenstander en hij doet dit samen met zijn compagnon/hulp en verzorger Bert van Beek. De “De Heijde” duif zit wijd verbreid in binnen - en buitenland en kan zich nog immer meten met welk ander (modern) wereldras dan ook.

 

Goed prestaties waren er voor :


Cees de Graaf, Eethen met 7 vd 11 in de prijzen. Waarvan 6 duiven binnen 29 minuten.


Cees kon dit opkikkertje wel gebruiken na drie dagen onverwachte ziekenhuis opname na het inkorven van Agen.


Louis van den Kieboom, R’veer deed het ook weer heel goed met 3 vd 4 in de prijzen.


Onze ras pessimist Louis is wars van poeha of opgeklopte reclame en steekt de draak met vooral ook zichzelf en ziet de dingen zoals ze zijn.

 

Frank Zwiers - winnaar Agen jaarlingen
Frank Zwiers - winnaar Agen jaarlingen

Bij de jaarlingen werden er 132 duiven ingemand door 17 liefhebbers.


Frank Zwiers, Terheijden is al enkele jaren een specialist te noemen op de middaglossingen. Hij heeft op deze discipline al twee nationale overwinningen en diverse NPO overwinningen en andere topprestaties neergezet in een relatief heel kort tijdsbestek. In 2016 heeft Frank zijn collectie verkocht en is op een nieuw adres en op een schitterende nieuwe accommodatie in 2017 opnieuw begonnen met wat overwenners en zijn kwekers. De jongen van 2016, nu jaarlingen, wilde Frank eens aan de tand voelen op een ZLU vlucht. Nou dat hebben we geweten. 15 vd 30 jaarlingen plaatst Frank in de uitslag en hij begint met 3 - 6 en 11 nationaal. ´Mijn petje af’voor zo’n prestatie is hier op zijn plaats. Er word over Frank nogal eens gesproken in termen als zijnde een jeugdig talent. Ik zou dit toch willen veranderen in : Frank is inmiddels een gearriveerde topper.


Frank is er wel eentje van werken voor je centen. De jaarlingen hebben dik 2000 km onder de vleugels gehad voor Agen en ze werden op een nest gepeeld op jongen van een week.

 

De afstammingen van deze jaarlingen zijn vooral oude lijnen van Frank ; Mark vd Berg, Arjan Beens, Jellema en de Heijde.


Verder zaten de prijzen aardig verdeeld.


Hier in Oosterhout marcheert het nog niet echt goed en dus ben ik uiteindelijk nog wel blij met 4 vd 5 jaarlingen in de prijzen, al is het laat.


Barcelona staat voor de deur. Dat is altijd al een lastige klus, maar als de verwachtingen voor het weer uitkomen zullen er ook hier veel duiven door het ijs zakken.


Laten we hopen op toch een mooie vlucht met weinig verliezen.


Zet ze scherp,


J.W. van Gils, Oosterhout.


IFC Hoogerheide - Agen

Agen oud voor John de Rond
Een grijze lucht zorgde ervoor dat Agen vrijdag j.l. pas om 8.00 uur kon worden gelost. De gedachte dat er  's avonds nog duiven door zouden komen werd door de tropische hitte en de N.O.-wind al snel de kop ingedrukt, later werd dit alleen maar bevestigd door de eerste aankomsten op PIPA. Om 5.46 zaterdagmorgen klokten vader Harry en zoon Roger Wijnands uit Maastricht de 1e duif van Nederland, wat later ook goed bleek voor de 1e nationaal! Mannen proficiat vanuit Hoogerheide met jullie zoveelste nationale overwinning, ik ben de tel inmiddels kwijt.

 

IFC Hoogerheide had 241 oude duiven in concours, om 7.24.34 uur klokte John de Rond uit Sprundel zijn 1e getekende en won afgetekend de 1e prijs van zijn inkorfcentrum. Van Pau had John al een duifje in de eerste 10, dus weten zijn duiven de weg naar huis goed te vinden. Verder won hij de prijzen 46 en 50 (9 mee), John en Rina van harte gefeliciteerd. De bloemen komen eraan, de coureurs zijn naar huis, de winkels zijn weer bereikbaar, dus volgend duivenweekend maken we ruimte voor een foto en onze bloemenhulde.
2 - 12 - 73 (5 mee) Johan Ceulemans uit Essen, 3 en 28 (4 mee) Harry de Jong uit Nieuw-Vossemeer, 4 - 42 - 57 - 63 (8 mee) Frans en José Belleter uit Nispen en 5 - 61 (6 mee) Marco Poorters uit Bergen op Zoom.

 

De winnaars van onze extra prijzen zijn: 50,- euro voor Martha van Geel, 25,- euro voor Comb. Jac de Jong & dochter en 25,- euro voor Gebr. Maas en Zoon, gesponsord door BDP ACCOUNT uit Hoogerheide. De dinerbon van Het Raedthuys te Hoogerheide is gewonnen door Mevr. Hoogendam en Zoon. Een fles wijn voor John de Rond en Marco Poorters, een zak duivenvoer voor wederom John de Rond en de taart gaat naar Comb. Kleijn-De Jong, die met alle 6 de duiven op de uitslag wel een heel bijzondere lijst wisten neer te zetten.

Comb. de Pijper - winnaar Agen jaarlingen
Comb. de Pijper - winnaar Agen jaarlingen

Comb. de Pijper ongenaakbaar op Agen jaarlingen.
Gingen de nationale zegebloemen naar Ad Fortuin uit het Zuidhollandse Strijen, bij ons inkorfcentrum worden die gereserveerd voor de Comb. de Pijper uit Hoeven. Zij hebben werkelijk hun visitekaartje afgegeven met hun prachtig resultaat op deze moordende Agen jaarlingen. Tegen 380 duiven (grootste IFC van Nederland) wonnen ze: 1 - 4 - 8 - 10 - 13 - 14 - 15 - 28 - 32 - 37 - 40 - 63 - 83 - 90 - 93 - 106 - 108 - 119 - 125 - 127 (48 mee). Heren chapeau!!!
2 - 85 - 103 - 105 - 115 - 118 (39 mee) John de Rond uit Sprundel. 3 - 6 - 29 - 31 - 33 - 34 - 39 - 49 - 81 - 116 (10 mee) Harry de Jong uit Nieuw Vossemeer en 5 - 24 - 35 - 38 - 70 - 91 - 98 - 101 (20 mee) Ronald Geerdink uit Hoogerheide.

 

Vluchtsponsor was Prop Beplantingswerken VOF uit Hoogerheide, dankzij dit groenbedrijf winnen Comb. de Pijper 50,- euro, Gebr. Maas en Zn 25,- euro en René Oomen 25,- euro. De dinerbon van bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide is gewonnen door Harry de Jong. Een fles wijn gesponsord door drankenhandel Somers-Hendrikx uit Hoogerheide is voor Comb. de Pijper en Ronald Geerdink. De zak duivenvoer zetten we weg voor Martha van Geel.

 

Het was een taaie vlucht met vele wachturen, 's avonds waren onze ogen deels verblind door de fel brandende zon. Ik ben bang dat het voor een hoop duiven een tikkeltje te zwaar is geweest, hopelijk weten nog veel van onze vliegende atleetjes hun hok terug te vinden.

 

Barcelona het kind van de rekening?!
Met 158 duiven voor IFC Hoogerheide zullen we nog wel bij de grotere inkorfcentra van Nederland staan, maar uiteindelijk is het een teruggang van 50 duiven t.o.v. vorig jaar, toen IFC De Heen nog zelfstandig inkorfde. Waar ligt dit aan? Ik denk dat dit te wijten is aan de grote verliezen op de voorgaande edities van Barcelona, het zware voorjaar en niet te vergeten Agen van afgelopen weekend, die in één keer veel hokken heeft ontregeld. We moeten zuinig zijn op onze duiven, je hok is sneller leeggespeeld dan je lief is! And last but not least, het belooft er weer eentje te worden waar je gerust wat uurtjes voor kan vrij maken, de weergoden hebben warm weer en noordelijke wind voor u en onze duiven in petto.


39 Liefhebbers strijden om de gratis prijzen, vluchtsponsor is MAASPLANT B.V. uit Zundert, we hebben een dinerbon van Danny de Voogd van rest. De Branding uit Yerseke, 2 flessen wijn voor de prijzen 1 en 5, een zak voer op prijs 50 en een taart van Bakkerij Wilbrink voor de laatste prijs. Bloemenhuis Irma Vissers zorgt voor de bloemen voor de winnaar.

 

Iedereen veel succes toegewenst op de koninginnenvlucht van het jaar, het zal weer spannend worden........weet Leon zijn huzarenstukje van vorig jaar te evenaren???

 

Oudoe


NIC Tilburg - Agen

Jack van Delft - winnaar Agen oud
Jack van Delft - winnaar Agen oud

Jack van Delft en Comb. Hoefnagels-Beens winnen kraker uit Agen

Het was inderdaad weer zo’n ouderwetse kraker van een vlucht zoals ze er vroeger vaker waren. Gekenmerkt door noordoosten wind en temperaturen rond de 30 graden op de gehele vlieglijn. Gelost om 08.00 zou het bijna onmogelijk maken om in Nederland te kunnen draaien. Dit gebeurde dan ook zeker niet want op de vluchtdag zelf bereikte er slechts 1 duif in België een afstand van 849 km. De dag erop zou het al vroeg moeten gaan gebeuren maar zelfs daar vielen ze niet dik bij het krieken van de dag.


Bij de ouden viel om 07.36 uur de eerste bij Jack van Delft in Dongen. Dit was tevens ook de enige oude duif die hij mee had. Dit jaar extra geholpen door zijn broer Sjef, had men geen hoge verwachtingen van de jaarlingen maar wel van deze ene oude. Als een kogel uit de lucht zagen hem aankomen en vallen. Een doffer van 2014 welke uit de beste lijnen van Jack stamt die uiteindelijk buiten de overwinning in Tilburg ook nog eens een 7 e Nationaal gaat spelen. Een ongekende super prestatie. Deze doffer heeft het van geen vreemde want ook de moeder speelde reeds een 7 e Nationaal op Bordeaux ZLU. Deze moeder heeft als achtergrond een duif van Jan v. Vugt/Groeneveld en het oude soort van Jack de bekende Bollebakker x A.P Overwater. En dat zijn geen onbekende in onze sport. De winnaar welke voor de 4 e keer naar Agen gaat en evenveel prijzen speelt, werd gespeeld op nest en ingekorfd op eieren van 14 dagen. Hij wilde voor geen meter trainen aan huis en daarom werd broer Sjef ingeschakeld om gezamenlijk met een aantal vrienden de duiven te gaan lappen vanuit Gent-Kortrijk. Een keer of 5-6 werd dit gedaan en blijkbaar werd hier toch de nodige conditie mee opgedaan. Jack en Sjef geniet van deze prestatie en put hier de nodige energie uit. De 2 e plaats in Tilburg in voor Gerard Schellekens uit Riel die zelf een aantal dagen in de ban van de griep was maar al snel opknapte na de vroege duif uit Agen. De derde plaats is voor Theo v.d. Velden uit Waalwijk en deze was ook zeer blij met zijn vroege duif op deze zware editie.

Hoefnagels-Beens - winnaar Agen jaarlingen
Hoefnagels-Beens - winnaar Agen jaarlingen

Bij de jaarlingen was het feest compleet voor Erwin Hoefnagels Beens uit Chaam. Hij eist de 1 e en de 2 e plaats op en dat is zeer knap met zijn nieuwelingen. Het hing al even in de lucht dat dit ging gebeuren. Meerdere uitspraken van Erwin ( en die kan je niet negeren vanwege de luidsterkte) gaven al aan dat we er rekening mee moesten houden dat hij zou toeslaan. Zijn winnende weduwnaar had alle invliegvluchten dit jaar al gehad dat wil zeggen alle vitesse-midfond en 2 x dagfond. Dit krijgen al zijn jaarlingen want ze moeten op 2 dagfond en 2 ZLU vluchten zeker 3 x prijs behalen op Brabant2000. En deze doffer heeft dat nu al bereikt want ook op Issoudun en Argenton was het raak. De doffer komt uit een zoon van zijn Rooie 67 welke alom bekend is vanwege zijn superprestaties op de ZLU en welke op Pau ook weer een extra prijs erbij behaalde. De moeder is van het taaie doorzetters soort waar Erwin zijn moeder al jaren de Barcelona vluchten mee speelt. De 2 e plaats werd behaald door ook een doffer welke verkregen werd via een ruil met John Aarts. Deze komt uit een doffer van Frank Zwiers en een duivin uit Snelle Jelle (A.Beens) en Smart Lady. Erwin speelt er 4 van de 7 in en ziet uit naar de komende vluchten. Want zo is zijn motto: ik heb veel plezier van de duiven, maar ik heb extra veel plezier van een goede duif! En gelijk heeft hij. De 3 e prijs in Tilburg is voor Dick Sack uit Veen. Winnaars allen van harte proficiat!


Via deze weg willen we namens alle sportvrienden van ZLU Tilburg hart onder de riem steken bij onze sponsoren Christ en Corrie van de Pol welke momenteel wegens gezondheidsredenen afwezig zijn.


Op de foto’s ziet u vluchtsponsor Mark van Riel Timmerwerken de bloemen overhandigen aan Jack van Delft en vluchtsponsor John Aarts Beeld en Geluid overhandigd deze aan Erwin Hoefnagels.


NIC Tilburg - Pau

Nieuwenhuizen & Zn - winnaar Pau
Nieuwenhuizen & Zn - winnaar Pau

NIC TILBURG overwinning Pau voor Nieuwenhuizen en Zn

Er was een grote opkomst bij het inkorven van de eerste ZLU vlucht dit jaar. Maar liefst 22 liefhebbers korfden gezamenlijk 95 duiven in. Internationaal was er een record deelname van 11.739 duiven en Nederland had een bijdrage van 3530 stuks. Nadat de duiven niet op de oorspronkelijk vrijdag gelost konden worden kregen ze de zaterdag daarna om 07.00 uur het startsein. Via de bekende internet kanalen was te zien dat de duiven op het eind van de eerste vliegdag steeds korter bij kwamen. Het lukte alleen geen Nederlandse duif om op de dag van lossing thuis te geraken. Daar waren de omstandigheden te zwaar voor. Inmiddels weten we dat Internationaal de overwinning naar Urk gaat en de Nationaal hoofdprijs in Bunnik is gevallen. Supervroege duiven die tot excellente klasse behoren. Maar ook bij ons in Tilburg werd om 06.43 uur gedraaid door Henri Nieuwenhuizen in Sprang Capelle. De eerste in NIC Tilburg en jawel de 23 e nationaal en dat geeft extra glans vanwege het winnen van de zo fel begeerde ZLU vaas. De winnaar is een doffer van 2015. Bij Henri krijgen ze allemaal dezelfde opleiding. Dat wil zeggen als jaarling 2 dagfond vluchten en als 2-jarige 2 ZLU vluchten met vaak Agen als eerste vlucht. Vorig jaar behaalde deze doffer dan ook al 2 prijzen en nu de geweldige start als 3-jarige. In de afstamming zien we als vader een duif van Cees Hanegraaf en als moeder een duif van Gerard Rozenbrand waar vooral het Cor de Heijde bloed inzit. Henri proficiat en ga zo door met de opbouw van je fond kolonie.


Op de 2 e plaats geëindigd is B. Jansen & Co uit Bavel welke meteen al zijn visite kaartje afgeeft en de 3 e plaats is voor de fanatieke mannen uit Udenhout de Comb. van Haaren.


Op de foto aan de linkerzijde de overwinnaar Henri v/d Nieuwenhuizen, die de bloemen krijgt namens de vluchtsponsor van Pau, nationaal inkorfcentrum PV Tilburg. Alle winnaars van Harte!


NIC Werkendam - Pau

Lex de Leeuw - winnaar Pau
Lex de Leeuw - winnaar Pau

Verslag Pau dd. 23 juni 2018 van NIC Werkendam.
Eindelijk was het voor ons als marathon liefhebbers dan zover, na tien maanden voorbereidingen gingen op 23 juni de manden om 7.00 uur open in Pau. De eerste internationale krachtmeting van dit seizoen ging na één dag uitstel van start onder een stralende hemel met milde temperaturen en een stevige noord/noordoosten wind. Het zijn meestal deze factoren die vooraf al beloven dat het een ware krachtmeting zal worden voor onze marathonduiven. De mannen zijn afgelopen zaterdag dan ook al spoedig van de jongens gescheiden en het is inderdaad een krachtmeting geworden voor klasse duiven in grote vorm, duiven met afstand geschiktheid en een hardheid die niet met stambomen en namen te koop zijn.


Het is een zware maar eerlijke krachtmeting geworden, waarbij links en rechts ook flinke tikken uitgedeeld zijn. Vorm of alleen een mooie stamboom of naam zijn onder dit soort omstandigheden niet voldoende om op tijd thuis te geraken ! De overwinnaars mogen met recht stellen dat zij echte fond duiven onder de pannen hebben.


De eerste meldingen kwamen al redelijk laat op de zaterdagavond. Het viel al gauw op dat zo’n beetje alle vroege duiven helemaal aan de westkant van Frankrijk gemeld werden en het front van de Pau duiven kwam maar heel langzaam naar het noorden opgeschoven. Het duurde ook lang eer er een duif in België gemeld werd. Zelfingenomen als wij (ik) Nederlanders zijn, wat betreft onze fondduiven, reken ik altijd dat na de eerste Franse meldingen, onze duiven een kleine honderd meter meer zullen maken. Dat zou betekenen dat ook wij hier in het zuiden na tienen duiven zouden kunnen constateren. Maar het cliché; de laatste loodjes enz kwam wel degelijk uit op deze pittige Pau. Géén enkele Nederlandse duif heeft de eerste vluchtdag zijn hok bereikt en ook de nachtvlinders en neutralisatie terroristen hadden dit keer geen schijn van kans. Maar goed ook na al het gekrakeel over NT18.


Net na de neutralisatie kwamen de eerste meldingen, in het begin nog wat traag, maar zo na 7.00 uur ging het redelijk vlot en zal het concours voor onze afstanden zo rondom 10 uur sluiten.


Conclusie van deze eerste krachtmeting ; een pittige, mooi opening, voor echte postduiven. In ons inkorfcentrum waren 60 duiven door 16 man bijeen gebracht.


Zes liefhebbers zullen nog wat aan de vorm van hun duiven moeten werken , want zij zagen op deze vlucht nog geen duif tijdig terugkeren. Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit verteld dat een slechte vlucht nog geen slecht seizoen betekend.


De overwinning in NIC Werkendam ging naar Rex de Leeuw uit Made. Rex draaide om 6.35 uur een knalvroege duif die zich nationaal als 21ste liet afvlaggen. Het betreft een nestduif op een jong van 5 dagen. Met twee duiven in de strijd kun je jezelf bijna geen beter resultaat wensen. Rex is al jaren een gekende naam hier in het Midden-Brabantse. Hij heeft in het verleden al eens een 1 ste en tweede nationaal Bordeaux(middaglossing) gevlogen. Ook heeft hij enkele jaren geleden de tweede Perpignan op zijn palmares staan (1 ste Nat. duivinnen). Rex is afgelopen najaar verhuist en heeft zijn beste duiven overgewend en blijkbaar voelen de duiven zich al aardig op hun gemak op het nieuwe adres.

 

Mooie resultaten weren er verder voor :

 

Gerad vd Matten 3 en 8 (2vd3) Misschien is de vraag nu beantwoord Gerard of je niet beter alleen weer middaglossingen kunt gaan spelen, omdat jouw duiven daar beter geschikt voor zouden zijn ?


En dan bijna zoals altijd, Louie de Heijde uit Geertruidenberg 5 en 14 (2vd2). Je bent bij Louie altijd geneigd om erachter te schrijven ‘broer van Cor de Heijde Made”. Ik denk dat we dat in het vervolg maar overslaan, want ook de prestaties van Louie spreken voor zich over de jaren. Hij heeft natuurlijk wel een kooi vol met Cor de Heijde afstamming.


Dit was dan de start van het internationale fondseizoen, laten we hopen dat ook de volgende vluchten onder zulke prachtige omstandigheden gevlogen kunnen gaan worden.


De voorspellingen voor Agen wijzen alvast wel in die richting, laten we het hopen,

 

Zet ze scherp ,

 

J.W. van Gils, Oosterhout


IFC Hoogerheide - Pau

Harry de Jong - winnaar Pau
Harry de Jong - winnaar Pau
Harry de Jong, de grote man op Pau

Na een dag uitstel werden onze duiven met een kalme N.O.-wind gelost op zaterdag om 7 uur. Menigeen zat 's avonds aan de computer gekluisterd om op de PIPA-site te volgen hoe de eerste duiven Noord-Frankrijk veroverden. Nadien arriveerde er een kleine 20-tal duiven in België, voor Nederland was het wachten tot de volgende morgen. Van Amerongen uit Bunnik brak de spits en klokte de snelste duif van ons land, met vroege duiven in Urk, Hedel en Oss zaten ze de Pauvedette op zijn hielen.

Vervolgens kwam er in Zeeland een stormvloed aan vroege duiven 's lands grenzen over. Het westen van Brabant moest even geduld hebben, totdat.......Harry de Jong uit Nieuw-Vossemeer om 5.32.54 uur zijn 3e getekende over de antenne heen zag lopen. Hoera, de 1e prijs bij IFC Hoogerheide tegen 234 duiven en de 7e nationaal!!!! Met als toegift ook nog eens de 8e prijs, maar dat bleek achteraf een foutje te zijn. Zijn uitslag was er een uit het boekje, kijk maar eens mee: 1 - 20 - 33 - 46 - 62 (6 mee). Harry, van harte gefeliciteerd namens het hele team van IFC Hoogerheide.

Pau 2018 gaat het geschiedenisboekje in met 2 verschillende winnaars: Van Amerongen Bunnik 1e nationaal en Pieter Woord Urk 1e internationaal (2e nationaal), ridicuul en niet uit te leggen aan buitenstaanders. Werk aan de winkel voor de heren van het NPO marathonplatform en de ZLU.

 

Nr. 2 - 26 - 39 - 76 (8 mee) won Adrie van Luijk uit St. Maartensdijk, 3 - 17 - 52 - 54 - 66 - 68 (21 mee) was voor Comb. de Pijper uit Hoeven, 4 - 12 - 23 - 25 - 28 - 34 - 59 (15 mee) en een volle bak voor de Combinatie Gebraad- de Wilde uit St. Maartensdijk met prijzen 5 - 11 - 61 (3 mee).

 

Gewonnen prijzen: de geldprijzen van vluchtsponsor Mat. Weststrate gaan naar John de Rond 50,- euro (prijs 10), Philip Geerdink 25,- euro (prijs 15) en Harry de Jong 25,- euro (prijs 20). Harry de Jong wint tevens een fles wijn, een bos bloemen en een foto van de winnaar. Comb. Gebraad - de Wilde is winnaar (prijs 5) van een fles wijn, Martha van Geel wint de dinerbon van Rest. Jagersrust en Ronald Geerdink wint een zak duivenvoer (prijs 50). De hekkesluiter Comb. Kleijn - de Jong kan zijn taartvorkje meenemen, want die wint de taart geschonken door Bakkerij Leon Wilbrink.

 

Agen groot succes met veel duiven.

Voor de combinatievlucht Agen ZLU wisten niet minder dan 48 liefhebbers de weg naar café De Boulevard in Hoogerheide te vinden en brachten samen maar liefst 621 duiven bij elkaar. 241 Oude duiven en 380 jaarlingen werden door het 15 koppen tellende team van IFC Hoogerheide op reis gestuurd naar het Zuidfranse Agen. Zoals het er uitziet belooft het een pittige vlucht te gaan worden.

Vluchtsponsors voor Agen zijn: BDP ACCOUNT uit Hoogerheide voor Agen oud en Prop Beplantingswerken VOF uit Hoogerheide voor Agen jaarlingen. Voor beide edities weer 100,- euro te winnen op prijzen 10 - 15 - 20. Tweemaal 2 flessen wijn (prijzen 1 en 5), een zak duivenvoer (prijs 50), dinerbonnen op de datumprijs van Rest. Het Raedthuys en bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide en natuurlijk een bos bloemen voor de vluchtwinnaars + duivenfoto en een taart van bakkerij Wilbrink uit Hoogerheide.

 

Let op!

Zaterdag en zondag a.s. wordt in Hoogerheide het Nederlands kampioenschap wielrennen georganiseerd. Het parcours ligt a.h.w. als een cordon rond het dorp Hoogerheide, waar men zelfs een deel van de rondweg in het traject heeft opgenomen. Zaterdag rijden de beloftes tot 21.00 uur, dit houdt in dat wij waarschijnlijk de klokken lichten van Agen. Zondag rijden de profs tot ongeveer 16.00 uur. Enkel tips:

- Rijd vanaf de snelweg A58, u komt één barricade tegen. De verkeersregelaars sluizen mondjesmaat het verkeer over het parcours heen. Op de 4e rotonde kan men langs de noordkant de Raadhuisstraat oprijden. Alle overige varianten leveren meer barricades op!

 

- De auto kan u parkeren in de Raadhuisstraat, op het parkeerterrein rechts naast de kerk en aansluitend achter de Aldi-supermarkt. Pas op, in diverse straten geldt een parkeerverbod met wegsleepregeling.

 

- Advies, indien mogelijk maak gebruik van 'carpoolen'', dit scheelt in het verkeer en geeft meer parkeerruimte.

 

- I.v.m. de verkeershinder neem de tijd en rij op tijd thuis weg.

 

Allemaal veel succes gewenst op Agen, verkoop uw huid duur als het effe kan.

 

Oudoe


Vluchtverslagen 2017