Vluchtverslagen IFC's

IFC Hoogerheide - Perpignan

Philip Geerdink - winnaar Perpignan
Philip Geerdink - winnaar Perpignan

Mister Perpignan doet aan nachtvliegerij

De duiven van internationaal Perpignan werden vrijdag om 7.00 uur gelost onder prima omstandigheden, maar wel met een stevige bries op hun snuit. Tussen Lyon en Moulins draaide de wind voorzichtig naar het west-zuidwesten, daarnaast hadden ze nog ook nog eens af te rekenen met zeer hoge temperaturen en dat over de gehele vlieglijn. Het beloofde een ouderwetse Perpignan te worden waarbij onze Limburgse sportvrienden, gezien de wind licht in het voordeel waren. De eerste duiven vielen in Frankrijk tegen de Duitse grens, later volgden er meer in een groot gebied onder Vlaams Brabant. De eerste duif in Nederland was tot diep in de neutralisatietijd voor J. Pottgens uit Kerkrade, zijn duif zat om 20.22 uur op een afstand van 949 km en maakte een snelheid van 1183 mpm. Onze Limburgse winnaar zal zeker niet rustig hebben geslapen, want de overvlucht kon nog roet in het eten gooien en zo geschiedde. Pieter Woord uit het vissersdorp Urk pakte op een afstand van 1135 km om 01.27 uur, snelheid 1229 mpm, hier kon zelfs fondmatador Jelle Jellema niets aan doen die opnieuw de 2e prijs (inter)nationaal pakte om 02.46 uur op een afstand van 1114 km tot Nijverdal met een snelheid van 1207 mpm. De internationale winnares "Leontine" van Pieter Woord heeft nog een klein beetje Hoogerheidens fondbloed in haar aderen, de moeder is gekweekt uit de "Inteelt Zwarte Dax", een nazaat van de fabuleuze "Zwarte Dax", de Gouden Crack grote fond en absolute stamduif van Philip Geerdink, gekruist met duiven van good old Jan Ernest. Opnieuw Westbrabants fondsoort wat de boventoon voert op deze gedenkwaardige Perpignan. Mijn felicitaties gaan uit naar Pieter Woord en compaan Louw van den Berg, een diepe buiging is op zijn plaats.

 

Philip Geerdink uit Hoogerheide wint 1e Perpignan IFC Hoogerheide.
Hoeveel 1e prijzen vanuit Perpignan heeft uw verslaggever al niet gewonnen op ons inkorfcentrum, het zijn er heel wat. Maar deze was zéér welkom en totaal onverwacht. De afgelopen weken kreeg ik mijn duiven met geen stok naar huis en het aantal verloren gegane ZLU-prestatieduiven kan ik nog net op twee handen tellen, een seizoen om snel te vergeten. Mijn zojuist omgedoopte Perpignanwinnaar, "Nightstar", ontdekte ik 's morgens even voordat de neutralisatietijd verstreek op het hok. Het systeem gaf aan dat hij de avond ervoor om 23.57.54 uur was geconstateerd, dit is pure sensatie. "Nightstar", tevens asduif van IFC Hoogerheide 2017, was mijn enige prijswinnende duif van de 5 ingezette duiven.

Nummer 2 valt bij mijn broer Ronald Geerdink, eveneens woonachtig in Hoogerheide. De kersverse generaal 2017 heeft een prachtig seizoen achter de rug, op Perpignan had hij 10 duiven in concours en wint hij de prijzen: 2 - 10 - 12 - 14 - 20 - 27.
De prijzen 3 t/m 6 - 8 - 9 - 17 - 30 staan op conto van Gebr. Maas & Zoon uit Zundert, een vaste waarde op ons inkorfcentrum. Met 35 duiven in de strijd zie je dat onze Perpignangangers het niet voor niets hebben gehad. Gebr. Maas & Zn zijn tevens winnaars van de dinerbon, gesponsord door restaurant De Branding van Danny de Voogd uit Yerseke.
50,- euro wint Ronald Geerdink op prijs 10, 25,- euro zijn voorts weggelegd voor John de Rond en Johan van Oers. Toppigeons bedankt voor jullie jaarlijkse sponsoring.

 

Zondag a.s. om 18.00 uur schuiven we aan bij onze uitgebreide haringparty en zaterdag 18 november hebben we onze jaarlijkse mosselmaaltijd en prijsuitreiking, noteer deze datum alvast in uw agenda.

 

Mannen allemaal bedankt voor jullie deelname, volgend jaar mogen we ons misschien verblijden met een stevige uitbreiding van het aantal deelnemers. Het seizoen is razendsnel aan mij voorbij gegaan, gelukkig zijn we allemaal in onze nieuwe functie gegroeid. Allee tot zondag dan maar en .........

 

Oudoe


NIC Tilburg - Perpignan

Comb. Hoefnagels-Beens - winnaar Perpignan
Comb. Hoefnagels-Beens - winnaar Perpignan

Comb. Hoefnagels-Beens uit Chaam winnen op Perpignan

En op de laatste vlucht van het jaar werd dan uiteindelijk de al lang verwachte overwinning behaald. Ze waren in Tilburg de ZLU sensatie van 2016. Werden toen maar liefst 1 e in de ZLU-Fondspiegel categorie-1 . Maakte veel kopprijzen met slechts een handvol duiven en dus was de verwachting voor 2017 enorm hoog. Met een kleine ploeg duiven werd aan ZLU seizoen 2017 gestart. Reeds meerdere malen werd gedacht de overwinning binnen te halen dit jaar maar het werd dus uiteindelijk Perpignan waar het gebeurde. De rode weduwnaar van 2012 met oude ring 10-3057467 werd gekweekt door Christ v.d. Pol Verhoeven en werd in de vroege ochtend gevonden op het hok en was reeds geconstateerd om 03.28 uur. Vorig jaar op Perpignan was hij ook al in de nacht thuis en werd toen geklokt om 05.03 uur. We hebben het hier over een echte top duif want hij gaat dit jaar nationaal hoge ogen gooien naar beste ZLU duif over 3 jaar. Op zijn palmares staat de laatste 3 jaar: 183 e Pau - 630 e St. Vincent - 413 e Pau - 323 e St. Vincent - 142 e Perpignan - 598 e M.de Marsan - 288 e St. Vincent en dit weekend de 30 e Nationaal Perpignan. U begrijpt dat dit een echte topper is en geweldig is om op het hok te hebben. Wegens verhuizing is deze duif ook nog over gewend in 2013 en dat maakt het alleen maar mooier. Erwin gaat op 1 oktober een ronde duiven verkopen waarbij de baten deels voor zijn eigen vereniging in Alphen is. Een mooi initiatief en hij laat hiermee zien zijn hart op een goede plek te hebben zitten.

 

De 2 e prijs op Perpignan wordt behaald door Peter Looye uit Veldhoven. Hij korfde dit jaar voor het eerst in NIC2021 Tilburg zijn duiven in. Het seizoen was voor hem net te kort want de prestaties werden met de week beter. Wat nu dus resulteerde in de 2 e prijs. Op de 3 e plaats vinden we de Comb. van de Pol/Verhoeven uit Goirle. Deze nestor in onze duivensport is wonderbaarlijk goed hersteld na een vervelende periode van ziekte. We zijn enorm blij dat hij de sport is blijven beoefenen en we moeten nog steeds rekening met hem houden want op elke vlucht gaat hij nog steeds voor de overwinning. Op deze afsluitende vlucht waren Christ en Corry de vluchtsponsor en tevens schenker van de geweldige barbecue. Uiteraard onze hartelijke dank hiervoor! Op de foto worden de bloemen overhandigd door de sponsors aan de familie hoefnagels en tevens hebben we een aantal sfeer foto’s bijgevoegd. Graag zien we u op onze feestmiddag op zondag 26 november in Tilburg.


NIC Werkendam - Perpignan

Bert van Beek, hokverzorger Cor de Heijde
Bert van Beek, hokverzorger Cor de Heijde

Het slotakkoord van dit seizoen Perpignan sluit naadloos aan bij (bijna) alle voorgaande internationale concoursen, kort samengevat: een vooraf niet verwacht moeizaam en onregelmatig verloop van de prijskamp, met daarbij ook nogal wat achterblijvers.

 

Naar de oorzaken kunnen we alleen maar raden. Natuurlijk weten wij als deelnemers allemaal dat de internationale losplaatsen zo’n beetje alle op 1000 KM afstand gelegen zijn van onze hokken. Ook weten we allemaal dat dit geen kattenpis is voor onze duiven. Maar wáárom bijna álle vervlogen concoursen van het afgelopen seizoen zo traag en moeizaam verlopen zijn, blijft voor mij toch grotendeels een raadsel. Het weer zullen we maar denken. Als iemand van jullie, mij op vrijdagavond om 18.00 uur gebeld zou hebben en voorspeld zou hebben dat de prijskamp tot zaterdagmiddag laat open zou staan, dan had ik hem toch minimaal voor niet goed wijs verklaard. De omstandigheden vanaf Perpignan tot hier waren heel goed te noemen. Weliswaar werd het zeer warm in de loop van vrijdag, maar een kalm noordwesten windje, later draaiend naar een stevige WZW wind, waren toch voor iedereen een sein dat onze duiven heel ver zouden komen. En dat er best veel aankomsten op vrijdagavond zouden kunnen worden verwacht.

Hoe anders is dit weer uitgepakt, tot de neutralisatie op vrijdagavond waren er welgeteld 12 aankomsten aangemeld. Dat er tijdens de neutralisatie tegenwoordig duiven gemeld worden tot in de verre overvlucht aan toe, is ook al een tijdje geen nieuws meer.

Maar ook op de vroege zaterdagmorgen kwamen onze duiven maar mondjesmaat door. De aanmeldingen sleepten de hele zaterdag door en de prijskamp kon pas omstreeks 17.00 uur gesloten worden.

Hopelijk komt er eerdaags een knappe kop naar voren, die echt een oplossing kan verzinnen voor het fenomeen nachtvlinders en neutralisatie terroristen. Ik wens degene die dit probleem denkt te kunnen oplossen veel wijsheid toe. Zelf kan ik niets anders verzinnen dan een zone indeling (2 stuks). Maar het is een hele klus om aan leken uit te leggen, dat het kán gebeuren dat een postduivenliefhebber een duif constateert om 20.50 uur, maar dat het dan met grote regelmaat voorkomt dat een andere liefhebber, die 110 km verder woont, nog kan winnen als hij (tot) 8 uur later zijn duif thuis krijgt, een dag later dus!!

 

Perpignan in Werkendam.

 

123 duiven werden er voor deze laatste krachtmeting nog samengebracht door 19 deelnemers.

 

Een is Cor de Heijde uit Made, die draait zijn nestduivin, als enige Brabander, net na het ingaan van de neutralisatietijd om 22.40 uur. (22 nationaal)

Dat Cor niet aan zijn proefstuk toe is, hoef ik u niet te vertellen denk ik. Ook bij Cor is het dit seizoen halen en brengen geweest. Mooie prestaties afgewisseld met teleurstellende resultaten en een aantal goede duiven kwijt. We zullen maar denken: het lot van ons allemaal als marathonspelers.

Ik zelf mocht nummer twee noteren in Werkendam en de Brabants Superleague, door wederom midden in de nacht verrast te worden door “Belle Hélene”. Wat er dan door mijn hoofd gaat is het volgende: Ik heb een kooi vol met familie van “Belle Hélene”, waarom komt zij wel ‘s nachts thuis en de rest niet ? Ik hoor het graag van u.

Nummer drie is Rex de Leeuw uit Made. Rex zet op de laatste vlucht vanaf zijn oude adres een prachtige serie neer met de prijzen 3-6-9-10-13-22 en 28 . 7 vd 11 (overwennen dus Rex).

Louie (Gebr. van den Kieboom) heeft ook een leuke afsluiter gekregen met 5 vd 9 in de prijzen.

 

Ter afsluiting van dit seizoen kregen alle deelnemers aan de ZLU vluchten op zaterdagavond, na het afslaan van Perpignan, een heerlijke BBQ aangeboden door inkorfcentrum Werkendam. Het was ouderwets gezellig en er is druk nagepraat over het afgelopen seizoen.

 

Ook werden de kampioenen bekend gemaakt :

Keizer Generaal : 1. J.W. van Gils  2. Cees Hanegraaf  3. Peter van Essen.

Duifkampioen : 1. J.W. van Gils  2. Cor de Heijde  3. J.W. van Gils

 

Rest mij nog om onze ZLU commissie heel hartelijk te danken voor de prima organisatie van dit seizoen, het was top jongens!

Peter, Jan, Hans, Gertjan, Ben, Pleun en Gerrit: petje af voor jullie inzet, bij leven en welzijn allemaal tot volgend seizoen.

 

We gaan weer een winter tegemoet van huldigingen, feestavonden en bonnen verkopen, we zullen elkaar daar zeker weer tegenkomen, tot dan…..

 

Zet ze alvast scherp voor volgend seizoen,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.


NIC De Heen - Perpignan

Leon Roks - winnaar Perpignan
Leon Roks - winnaar Perpignan

Wat een mooie laatste vlucht van het seizoen zou moeten zijn is voor velen een debacle geworden. Helaas zijn er toch te veel obstakels onderweg geweest.

 

Maar zoals op elke vlucht zijn er toch weer de winnaars. Bij NIC de Heen is de grote overwinnaar Leon Roks. Na zijn 1st prijs op Barcelona, nu dan de 1st prijs op Perpignan. Tevens maakt hij nog een mooie serie, met 15 v.d 29.

1-4-11-12-21-23-26-29-34-40-41-48-49-59-60

 

2e is Comb. Gebraad de Wilde met 3 v.d. 11 en 3e is Comb. de Pijper met 3-5-9-33 4 prijzen v.d. 11.

 

Dit was voor NIC de Heen de laatste vlucht en we hebben afscheid genomen van Joke en Piet de Jong die 25 jaar dit inkorf centrum geleid hebben met heel veel inzet.

We zullen nog een feestavond krijgen op 18 November en dan dus afscheid nemen.


IFC Hoogerheide - Narbonne

Leon Braspenning - winnaar Narbonne
Leon Braspenning - winnaar Narbonne

De marathonvluchten van afgelopen weekend kenden een zéér bijzonder verloop, met vroege aankomsten van Narbonne aan vooral de oostkant van het land. In Zuid Limburg sloot het concours reeds in diverse lokalen als hier in de Brabantse Superleague slechts één duif bekend is. Hoe kun je hier in godsnaam een eerlijke uitslag van maken als je hierbij optelt het verloop van de vlucht de volgende morgen. In heel Nederland zitten plots overal vroeg geklokte Narbonneduiven, geen enkelingen maar ze vallen in de vroege uren als haren op de hond. Het zuidwesten van Nederland en de westkant van België hebben 's morgens landelijk en voor de Belgen internationaal, geen platte prijs meer te halen, je zal er maar wonen en moeten wachten tot de tweede dag eer je eerste Narbonneganger arriveert, ik kan u verzekeren: geen pretje.
Nationaal Bergerac hetzelfde laken pak, het tijdstip van lossen heeft menig fondliefhebber met stomheid geslagen. Hoe kun je met een zuidwestelijke wind op de westenlijn de duiven om 13.00 uur lossen? Een basisschoolkind uit groep 4 kan je feilloos voorrekenen dat er dan 's avonds duiven zullen vallen. So be it, tot in Rijssen aan toe. Wil je dit soort excessen uitsluiten, los dan om 15.00 uur en anders om 7.00 uur 's morgens dan heeft iedereen kans om duiven te pakken en sluit het concours nog dezelfde avond. Nu zit er een handvol de eerste dag en 's morgens zitten ze plots massaal tot in Friesland aantoe. Ben ik jarenlang fel voorstander geweest de sectoren voor de nationale vluchten op te heffen, plots ben ik blij dat ze er nog zijn ter bescherming van de liefhebbers in de zuidelijk gelegen centra.

 

Zo dat moest ik even kwijt, nu de man die al twee weken op rij ongenaakbaar is in ons IFC Hoogerheide en tevens van de gehele Brabantse Superleague. Leon Braspenning uit Rijsbergen flikt het hem opnieuw de 1e prijs op te eisen, zijn "903" van 2005 is al zijn tegenstrebers te snel af, dit duifje arriveerde om 19.46.24 uur en laat ruim 1203 mpm optekenen. Grote Klasse! Met 4 duiven mee wint Leon de 1e en 17e prijs van ons IFC. De tweede plaats gaat naar broer Ronald Geerdink, de koning van de regelmaat zit er wederom op tijd bij, met de generaalspapieren (zo ongeveer) in zijn achterzak wint hij de prijzen: 2 - 11 - 14 - 32 - 42 (10 mee). Het brons is weggelegd voor Gebr. Maas & Zoon uit Zundert, een indrukwekkende serie met 38 duiven mee 16 prijzen, kijk maar eens mee: 3 - 4 - 5 -12 - 15 - 16 - 20 - 24 - 25 - 26 - 28 - 30 - 33 - 38 - 39 - 41.
Vluchtsponsor van Narbonne is uitbaatster Brigit van onze thuisbasis café De Boulevard, dankzij haar winnen John de Rond 50,- euro, Gebr. Maas & Zn 25,- euro en Jac. van Dijke 25,- euro. De datumprijs, een dinerbon van Bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide werd gewonnen door Gebr. Maas & Zn, eet smakelijk heren.

 

Twaalf deelnemers korven 99 duiven in voor Perpignan.

IFC Hoogerheide verheugt zich over het enorme aantal duiven voor de afsluitende vlucht vanuit Perpignan. Vorig jaar waren er overigens evenveel deelnemers, maar slechts 57 duiven, nu maar liefst 73,5% meer! Dit belooft wat voor het komende weekend, nu maar hopen dat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. Perpignan is door de jaren heen vaak een eerlijke vlucht geweest met vroege duiven door het hele land, laten we hopen dat de weergoden onsgunstig gestemd willen zijn.
Vluchtsponsor is het bekende veilinghuis Toppigeons uit Oude Tonge, dankzij deze duivensite kunnen we weer 100 euro vervliegen op de prijzen 10, 15 en 20. De datumprijs wordt verzorgd door Restaurant De Branding van Danny de Voogd uit Yerseke. Voor de laatste keer maar weer dit jaar, allemaal veel succes toegewenst, bedankt en tot op de Haringparty volgende week.

 

Oudoe


NIC Tilburg - Narbonne

Piet Schellekens krijgt de bloemen overhandigd door vluchtsponsor PV Tilburg
Piet Schellekens krijgt de bloemen overhandigd door vluchtsponsor PV Tilburg

Narbonne voor Piet Schellekens uit Bavel

Helaas waren we in ons deel van Brabant gevangen door de regen en kregen de duiven geen eerlijke kans om het hok tijdig te bereiken. De ene keer zus en de andere keer zo. Bij een vlucht uit Narbonne is het gebruikelijk dat met deze wind in de avond de prijzen ver af zijn. Op de oostkant van Nederland vielen de vroegste en meeste prijzen. Om 20.51 uur komt bij ons de eerste melding binnen van good old Piet Schellekens uit Bavel. Zijn weduwnaar 3314018 van 2013 heeft sinds vrijdag 28-07- 2017 de naam “Narbonne” gekregen wegens zijn doorzettingsvermogen op deze natte vlucht. Het was reeds zijn derde proef dit jaar want op Pau en St. Vincent was hij ook al mee geweest maar miste telkens net. Nu was hij net een week thuis en vroeg hij als ware ingekorfd te mogen worden. Piet had dat goed gezien en gaat dus aan de haal met de 1 e prijs en tevens € 100,- sponsorprijzengeld. In de afstamming van de duif zit de gehele oude “stam” van de inmiddels wereldberoemde Schellekens lijn van wijlen vader Sjef.

 

Op de 2 e plaats vinden weer onze meldpost D. Martin uit Waspik. Hij zat er weer kort bij voor de hoofdprijs maar moet het doen met de 2 e . Ik weet zeker dat hij voor de laatste vlucht zijn duiven weer goed opgepoetst heeft om toch nog een overwinning te kunnen behalen. Op de 3 e plaats de broer van de winnaar en dat is Gerard Schellekens uit Riel. Blijft wekelijks meedoen voor de overwinning maar dat kan er natuurlijk maar een zijn.

 

Op de foto ziet u Piet Schellekens de bloemen overhandigd krijgen door vluchtsponsor PV Tilburg.

 

Een belangrijke mededeling nog voor de BBQ bij het afslaan van de klokken van Perpignan. De BBQ start reeds om 18.00 uur en de klokken gaan open vanaf 19.00 uur. Er hebben zich meer dan 50 personen opgegeven dus vooraf al een succes. Onze jaarlijkse feestmiddag staat voorlopig gepland op zondag middag 26 november.

 

Succes allen op Perpignan


NIC Werkendam - Narbonne

Jan Rovers - winnaar Narbonne
Jan Rovers - winnaar Narbonne

Voor wie nog steeds denkt dat duivensport een sport is waarbij de beste liefhebber met de beste duiven wint: voor die mensen wil ik toch echt de kanttekening plaatsen dat dit lang niet altijd het geval is.

Een eerlijke duivensport met gelijke kansen zal nimmer te realiseren zijn. In een enkel uitzonderlijk geval krijgen we een internationaal concours waarbij de spreiding van de vroege duiven eerlijk verdeeld is over de deelnemende landen en over Nederland.

Maar in verreweg de meeste gevallen maken het weer en de wind uit waar de vroege duiven vallen en waar de meeste prijzen vallen. Ik hoef u als deelnemer aan de “Brabantse Superleague” niet te vertellen, dat we dit seizoen tot nu toe wel erg veel pech hebben met het weer. Tijdens bijna alle ZLU vluchten tot nu toe, zitten wij Brabanders op de vluchtdag helemaal verscholen onder de bewolking en regen, terwijl het in Zeeland of Limburg het weer een stuk beter is (klinkt jaloers, ik weet het).

Zo ook afgelopen vrijdag tijdens Narbonne. In Zuid Limburg scheen de zon, de wind was west zuid west, de bbq was daar aan, terwijl wij hier in Brabant met een trui aan en een zuidwester op de duiven moesten afwachten. Ook heeft Zuid Limburg nog eens de kortste afstanden gezien de oostelijk gelegen losplaats Narbonne en dus waren alle ingrediënten aanwezig voor een overheersing door de oostkant en vooral Zuid Limburg. Toen de Nederlandse (lees Limburgse) meldingen door kwamen, spoelde het hier. Over heel Brabant lag een brede strook van asgrauwe lucht met veel regen. Er was (een uitzondering daargelaten) weer geen doorkomen aan voor onze Brabantse duiven.

In Limburg waren er centra waar de prijzen verdiend waren, vóór dat het hier in Brabant tegen half tien wat droger werd. Toen het tegen het donker worden wat opklaarde, kwamen er toch nog een aantal duiven door op vrijdag. Maar het was te laat om nog echt vroege nationale duiven te draaien. Leon Braspenning bevestigt de uitzondering door - voor het tweede weekend op een rij - het toch te presteren een lamvroege duif te draaien, hulde daarvoor! Begrijp me niet verkeerd, in Limburg zitten zeer goede duiven en liefhebbers, maar deze Narbonne is een prachtig voorbeeld van hoe ‘eerlijk’ onze duivensport is in veel gevallen.

Daarom is het een heel goed initiatief geweest om de ‘Brabantse Superleague’ op te richten. Je kunt naar mijn mening prestaties op de ZLU concoursen het beste afzetten tegen deelnemers uit je eigen regio. Dat is wel zo eerlijk naar je duiven toe!

 

Op Narbonne werden in Werkendam 109 duiven samengebracht door 19 deelnemers.

 

Jan Rovers uit Made klokte om 20.51 uur zijn weduwnaar en hij werd daarmee de eerste duif van de 8 duiven die op vrijdag hun thuishonk bereikten.

Jan doet maar een paar keer per jaar mee aan de ZLU concoursen en weet dan steeds met een paar duifjes goed zijn mannetje te staan (zie ook Barcelona). Deze doffer van Jan had tot nu toe nog geen grootse prestaties verricht. Jan heeft hem zelf gekweekt uit twee rechtstreekse duiven van plaatsgenoot Cor de Heijde en dan moet je wat geduld hebben vindt Jan. Naar nu blijkt heeft hij dat heel goed gezien.

Plaats 2 is voor Cees Hanegraaf, die met een mooie uitslag revanche nam voor een wat mindere Marseille.

Louie (Gebr.) van den Kieboom heeft eindelijk de vorm te pakken en pakt de plaatsen 4-5- 6 en 10. Louie had het vertrouwen in zijn duiven voor dit seizoen al opgegeven en zie, plotseling slaat de vorm-fee toe en ziet de (duiven)wereld er weer een stuk gezelliger uit voor Louie.

Laten we hopen dat op Perpignan het weer ons Brabanders eindelijk eens goed gezind is.

Verslagen worden door betere duiven is geen probleem, maar dan wel als de kansen gelijk liggen!

 

Zet ze scherp voor het laatste ZLU concours van dit seizoen.

Succes daarbij,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.


NIC De Heen - Narbonne

Mevr. Martha van Geel - winnares Narbonne
Mevr. Martha van Geel - winnares Narbonne

Men zegt wel eens 3 x is scheepsrecht. Dat zou nu ook van toepassing kunnen zijn want voor de 3e keer op achtereenvolgende vluchten de 1st prijs winnen gebeurt toch echt niet zo vaak.

Het is Martha van Geel nu dus voor de derde keer gelukt. Tevens een mooie serie 1-3-4-8 en een totaal van 14 prijzen 1:3 van de 42 duiven. Waarvan 25 jaarlingen.

In de vereniging werden 208 duiven ingekorfd van 26 liefhebbers, waarvan 22 liefhebbers een of meer prijzen behaald hebben.

Prijs 2 was voor G Kouters & Zn. tevens nr. 7-10 en Comb. Pijper behaalde 5-6-9.

Dit zijn dan de eerste 10 winnaars.

 

Maandag is het alweer inkorven voor de laatste vlucht van het seizoen. Hopelijk zijn de weersomstandigheden zo dat we nog een mooie vlucht kunnen meemaken.

 

Succes voor allen.


IFC Hoogerheide - Marseille

Leon Braspenning - winnaar Marseille
Leon Braspenning - winnaar Marseille

Leon Braspenning drie kwartier vooruit op Marseille

Op 21 juli stond de jaarlijkse vlucht vanuit Marseille op de rol, de favoriete vlucht van onze Limburgse fondvrienden. Om 6.45 uur klonk het startsein voor deze internationale krachtmeting, nationaal enigzins aan populariteit ingeboet gezien de matige deelname. Het zware voorseizoen zal hier zeker debet aan zijn, als ik op mijn hokken kijk heb ik onderhand een lege bak op twee volle. Maar terug naar de vlucht vanuit Marseille, een prima lossing onder fantastische omstandigheden en niet minder belangrijk: keurig op tijd gelost, kansen voor iedereen! Het verloop van de vlucht zal de organisatie tot tevredenheid stemmen met vroege duiven door het hele land, een vlot verlopen concours en een prachtige overwinnaar in de fondcracks, Team Vollebrecht uit Wassenaar. Louis, de bloemenhandelaar uit het luxueuze Wassenaar, klokt zijn blauwe witpen "006" om 20.21 uur op een afstand van 1011 km met een snelheid van 1238 mpm., in Nederland de absolute nummer één. Mijn felicitaties gaan uit naar deze geweldige superkanjers.

 

Om 20.03 uur komt er plots een melding binnen van Leon Braspenning uit Rijsbergen, sinds 2017 een vaste inkorver van IFC Hoogerheide. Leon declasseert in één klap het volledige legioen Limburgse meldingen en wormt zich keurig tussen de Zeeuwse elite in en wint uiteindelijk de 7e prijs NATIONAAL!!! Chapeau voor Leon Braspenning, met 3 duiven mee wint hij de prijzen 1 en 12 en verzekert zich tevens van de dinerbon gesponsord door restaurant Jagersrust in Ossendrecht.
Maar dan, op de plaatsen 2 - 3 - 4 - 5 - 7 - 10 wordt een uitslag gerealiseerd die naar mijn weten nooit eerder in ons IFC Hoogerheide werd weggezet en dit met 6 duiven mee!!!! De man achter deze werelduitslag is Sjaak de Vos uit 's-Heerenhoek. Hij had al zijn duiven thuis, toen niet minder dan 60% van onze deelnemers nog op hun eerste duif zat te wachten. Sjaak wanneer maak je ons bekend wat je in je drinkenpotten hebt gekieperd?
De vluchtsponsor Mevr. Lenie van Bommel staat borg voor de geldprijzen, deze gaan naar, wederom Sjaak de Vos 50,- euro, Ronald Geerdink 25,- euro en John de Rond 25,- euro. De droge boerenworst van keurslagerij Geilings uit Hoogerheide is deze keer voor Cor en Jacko Maas uit Zundert.

 

IFC Hoogerheide laat zich van zijn beste kant zien op Narbonne met 124 duiven.

Het was druk in het inkorflokaal van café de Boulevard, niet minder dan 19 deelnemers zorgden voor 124 duiven voor Narbonne, waaronder 47 jaarlingen. In totaal 4 duiven meer dan vorig seizoen, het gaat de goede kant op.
De prijzenpot liegt er wederom niet om, vluchtsponsor is onze thuishonk Café De Boulevard te Hoogerheide, goed voor al uw feesten en partijen. Onze uitbaatster Brigitte zorgt ervoor dat er 50,- euro valt te verdienen op prijs 10 en 25,- euro op de prijzen 15 en 20. Op de prijs gelijk aan de lossingsdatum staat er een dinerbon van Bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide voor u klaar. Voor de 1e prijs een prachtig boeket bloemen van Bloemenhuis Irma Vissers uit Putte en een schitterende foto van de winnende duif and last but not least, een droge boerenworst van Keurslagerij Geilings voor de laatste prijs van ons IFC, dus al met al de moeite waard om je bed voor uit te komen.

 

Maandag 31 juli a.s. is de laatste mogelijkheid je op te geven voor de Haringparty, die gehouden wordt op 13 augustus 2017. Je kunt je ook aanmelden via de mail: jan.v.meer@ziggo.nl of per telefoon 0165-302693. Allemaal veel succes toegewenst.

 

Oudoe


NIC Tilburg - Marseille

Jan van Haaren met de vluchtsponsor Ronald van Coolwater Service
Jan van Haaren met de vluchtsponsor Ronald van Coolwater Service

Comb. van Haaren uit Udenhout wint Marseille NIC2021

Ja en daar waren ze dan weer, de mannen uit Udenhout. Hebben altijd een uitgelezen visie over hoe duiven te spelen op de grote drachten. En dat ze dit kunnen hebben ze meerdere malen bewezen in het verleden. Deze keer behalen ze de overwinning op Marseille in NIC2021 Tilburg. De oostelijk gelegen lossingsplaats is niet altijd even gemakkelijk voor de liefhebbers hier in Brabant. Zeker is altijd wel dat je ’s avonds moet draaien om Nationaal mee te tellen. En dat deden Jan en Frits dan ook. Om 21.04 uur werd er geconstateerd en met 1102 mpm maken ze een mooie 61 e Nationaal. Proficiat mannen!

 

Dit jaar mochten we ook B. Jansen en Co uit Bavel verwelkomen in ons inkorflokaal. Dat hij een klasbak is op de marathon vluchten is alom bekend. Op Marseille presteert hij het om met 3 duiven mee de 2 e en 3 e prijs op te eisen. Een mooie prestatie!

 

Op de foto overhandigd de vluchtsponsor Ronald van Coolwater Service de bloemen aan Jan van Haaren.

 

We hebben nog 2 vluchten te gaan. Probeer ze nog op een goede stand in te korven. Vergeet ook niet u op te geven voor de jaarlijkse BBQ na Perpignan klokken uitslaan.


NIC Werkendam - Marseille

Louie de Heijde - winnaar Marseille
Louie de Heijde - winnaar Marseille

De vooruitzichten voor Marseille wat betreft het weer waren de hele week voorafgaande aan de vlucht uitstekend. Eindelijk werden de duiven eens vroeg gelost op vrijdag de 21ste juli. Om 6.45 uur, onder prachtige weersomstandigheden ging het konvooi o.a. richting Nederland. De liefhebbers die ik gesproken heb tijdens de losdag hadden allemaal de verwachting dat het een vlot concours zou worden met mogelijk zelfs sluiting van de prijskamp op de dag van lossing in de zuidelijke regionen. De eerste meldingen in Frankrijk gaven ook aan dat met een toenemende zuid, zuidoosten wind er volop gedraaid zou kunnen worden in Nederland op de vrijdag. Nu is Marseille altijd wel een taai vluchtje, maar nu moest het toch tot ver in Nederland mogelijk zijn om op de losdag duiven te draaien. Uiteindelijk gebeurde dat ook wel, maar de gevlogen meters stokte toch behoorlijk na de eerste meldingen. Een dikke honderd zeventig duiven werden op de eerste vluchtdag gemeld. Op zaterdagmorgen was het vanaf vijf uur in de morgen werkelijk schitterend postduivenweer en dachten ik en vele met mij; de verdere prijskamp zal heel snel verdiend zijn. Maar ook dit kwam niet helemaal uit zoals verwacht, de resterende prijsduiven hadden nog dik vierenhalf uur nodig om thuis te geraken. We kunnen denk ik spreken van een redelijk vlot maar toch nog taai vluchtje.

Zo zie je maar dat we allemaal onze verwachtingen hebben vooraf gaande aan een vlucht en dit gestoeld op onze ervaringen en ‘kennis’ van de omstandigheden, maar we kunnen pas vaststellen hoe het verloop geweest is als de duiven thuis zijn en dan kom je erachter dat het vele malen anders uitpakt als dat je vooraf verwacht had. Dit geeft ook maar weer eens mooi aan hoe onberekenbaar onze duivensport is. Er zijn geen wetmatigheden en zekerheden in onze duivensport, het blijft altijd afwachten. Duivensport is vooral een sport van HOOP.

 

Helaas was de deelname aan Marseille zowel op NIC niveau, als ook in de Superleague en op nationaal niveau uiterst gering. Op alle niveaus werden er maar heel weinig duiven in gemand.

 

In Werkendam werden door 13 liefhebbers 39 duiven bijeen gebracht.

Voor de tweede keer dit seizoen is Louie de Heijde de grote overwinnaar.

Om 20.53 uur klokt Louie zijn jaarling, enkele minuten later knap gevolgd door een jaarling van Cees de Graaf. Sjaak van den Berk is de derde die op vrijdag een duif meld.

Nu heb ik altijd gedacht dat vooral Agen en Narbonne de jaarlingen concoursen zijn, maar blijkbaar denken Louie en Cees daar anders over en tonen aan dat jaarlingen dikwijls veel meer kunnen als dat velen denken.

Een Kaatsheuvelse wijsgeer heeft mij in een ver verleden al eens voorgehouden, dat als je iets aparts vliegt, dat je dat dan vooral van jaarlingen kunt verwachten!

 

We kunnen alleen maar ons petje af nemen voor een liefhebber als Louie de Heijde, keer op keer bewijst hij dat je met feeling, goed soort en volharding, iedereen met een paar duifjes mee kunt verslaan, hulde daarvoor.

 

We gaan ons opmaken voor alweer de voorlaatste vlucht: ‘Narbonne’.

 

Zet ze scherp daarvoor,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.


De Heen - Mont de Marsan t/m Marseille

Mont de Marsan 24-06-17

Ingekorfd 134 duiven door 30 liefhebbers.

Als eerste werden meerdere duiven gemeld van de omliggende liefhebbers tot plotseling een duif gemeld werd om 20,23,21 door N. Duindam, Noordwijkerhout. Deze duif maakte een snelheid van 1300,453 m/m. Duindam is al enkele jaren lid en korft meest tussen 1 en 3 duifjes in. Zo ook voor Mont de Marsan heeft hij 1 duifje ingekorfd.

Hij komt altijd van flinke afstand inkorven op de Heen, dikwijls met nog een collega duivenliefhebber. Een hele prestatie om van zover te komen.

Duindam speelt hiermee de 1ste in de club en tevens de 3 e Nationaal bij de ZLU. Helaas kwam ons vorige week ter ore, dat tijdens een korte afwezigheid, en de duiven dus verzorgd werden door een vriend, deze bewuste duif ergens klem is komen te zitten en helaas dood gegaan is. Wat dus een hele tegenslag is voor deze liefhebber.

2 e was Mevr. Martha van Geel en 3 e G. Kouters & Zn.

 

Agen oude duiven 04-07-17

Ingekorfd 148 duiven door 26 liefhebbers.

Als eerste klokte Jan van der Zanden, Scherpenisse tevens had hij ook nr. 2.

Als 3 e J. Clarijs, Zegge.

 

Agen Jaarlingen 04-07-17

Ingekorfd 266 duiven door 25 liefhebbers.

Als 1st Comb. Hoek, St. Philipsland

2 e Comb. De Pijper, Hoeven

3 e Mevr. Martha van Geel

 

Leon Roks - winnaar Barcelona
Leon Roks - winnaar Barcelona

Barcelona 07-07-17

Ingekorfd 102 duiven door 26 liefhebbers.

1st Leon Roks, tevens 1st Nationaal en 1st Internationaal. Een prestatie die in de 25 jaar dat ons inkorf centrum bestaat nog niet eerder is voorgevallen.

De Internationale winnaar van Barcelona in de categorie 'oude' is Roks Leon (Standdaarbuiten, Nederland).

De duif werd geklokt op zaterdag om 12:58:58 uur na een vlucht van 1148.18 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 882.56 m/min.

2 e Comb. De Pijper Hoeven die 2 v.d. 4 duiven klokte.

3 e G. v.d. Kruk Steenbergen, een kleine liefhebber die 2 duiven inkorfde en zijn 2 e duif ook klokte en op plaats 27 op de lijst kwam.

 

Mevr. Martha van Geel - winnares St. Vincent en Marseille
Mevr. Martha van Geel - winnares St. Vincent en Marseille

St. Vincent 15-07-17

Ingekorfd 111 duiven door 23 liefhebbers.

1st Mevr. Martha van Geel, met een mooie vroege duif die tevens 25 e ZLU speelde.

2 e Ko van Dommelen 2 duiven mee en zijn 2 e duif om 07-11-19 thuis had.

3 e Fr. Belleter die 4 v.d. 6 duiven in de klok had.

 

Marseille 21-07-17

Ingekorfd 74 duiven van 17 liefhebbers.

1st Mevr. Martha van Geel die ‘s-avonds 4 v.d. 14 duiven thuis had. Nationaal 13-38-54-133.

2 e Mevr. Martha van Geel met 10 prijzen 1:3 en 7 prijzen 1:4 v.d 14 ingekorfde duiven.

3 e A.A. Theuns met 2 duiven mee, een mooie vroege duif.

 


IFC Hoogerheide - St. Vincent

Sjaak de Vos superieur op St. Vincent

De lossing op zaterdag om 7.30 uur van internationaal St. Vincent was er een uit het boekje, zij het dat het gekozen lossingsuur Frankrijk en België duidelijk bevoordeelde t.o.v. hun noorderburen. Toen zaterdagavond de schemer was ingetrokken stonden reeds een kleine 1300 meldingen, de helft van het totale prijzental, op Pipa en waren er slechts 23 duiven in Nederland aangemeld, waarvan er 22 in Zeeland waren gevallen, u weet wel die provincie met de meeste zonuren van Nederland. Als je 's avonds geen duif thuis had was je op voorhand kansloos voor een goede klassering voor deze editie van internationaal St. Vincent, tenzij......... je Marlon Kok heet en in Ransdorp woont, een plaatsje even boven Amsterdam. Met een duif geconstateerd bij het krieken van de dag weet Marlon net de gehele buitenlandse suprematie op een zijspoor te zetten, knap werk en een diepe buiging van mijn kant. Sportiever was het geweest als de inrichters bijvoorbeeld een uurtje eerder hadden gelost, dan hadden veel meer duiven hun hok kunnen bereiken en zouden onze duiven makkelijker de grenzen van de 'donkere weer zônes' overschrijden. Onze Zeeuwse sportvrienden vaarden er wel bij en domineren de kop van de uitslag, in Terneuzen werd het concours reeds gesloten toen er in West Brabant slechts een enkele duif was aangemeld. Van een mooie vlucht kon er nauwelijks sprake zijn, echter ook deze vlucht kent zijn winnaars en de liefhebbers die een prachtige serie prijzen wisten te realiseren en daar is mijn waardering niet minder om.

 

Zo'n liefhebber is bijvoorbeeld Sjaak de Vos uit 's Heerenhoek, een bevoorrechte Zeeuw en de grote triomfator van IFC Hoogerheide, met zijn constatering om 18 minuten over 6 was hij door geen van zijn sportmakkers te kloppen. Met 8 duiven mee rammelt Sjaak er eventjes onder met de prijzen: 1 - 9 - 10 - 17 - 19. Proficiat Sjaak, het is je van harte gegund.

Nummer 2 op ons centrum is Johan van de Veeken uit Roosendaal, hij had in no-time al zijn drie ingezette duiven thuis en won de prijzen: 1 - 11 - 15. Hiermee toont Johan aan dat hij het stunten met duiven nog niet is verleerd, dus eentje waarmee je rekening dient te houden. Met wie je ook rekening moet houden is de bronzen plakwinnaar van St. Vincent, Johan van Oers uit Roosendaal. Johan van Oers wint de prijzen 3 en 4 van ons IFC Hoogerheide en ook hij had maar 3 duifjes in de strijd geworpen, goeie grond daar in Roosendaal.

Vluchtsponsor was Maasplant BV uit Zundert, vader en zoon Maas zorgden ervoor dat Sjaak de Vos 50,- euro toucheert en voor zowel Johan van de Veeken als Leon Braspenning ligt er 25,- euro klaar om mee naar huis te nemen, allemaal van harte gefeliciteerd met de gewonnen geldbedragen. De dinerbon, geschonken door restaurant het Raedthuys uit Hoogerheide, werd eveneens gewonnen door Johan van de Veeken.

 

Toch nog 49 duiven voor Marseille, samengebracht door 10 liefhebbers.

 

Na de stroef verlopen vluchten van voorgaande weekenden en het beperkte aantal ingekorfde duiven voor St. Vincent waren de verwachtingen voor Marseille allerbelabberst. Om dan toch nog 9 duiven meer ingemand te krijgen dan vorig jaar geeft de burger weer moed. Onze prijzenpot draagt hier zeker positief zijn steentje aan bij, je moet haast missen om niet met je neus in de boter te vallen. Vluchtsponsor is Mevrouw Lenie van Bommel uit Kruiningen, ter nagedachtenis aan ons aller Dave heeft ze zijn lievelingsvlucht Marseille als sponsorvlucht onder haar hoede genomen, Lenie bedankt voor deze mooie geste. Let op, de prijzen worden uitgevlogen op nummers 5 50,- euro en op de nummers 10 en 15 ieder 25,- euro. De datumprijs, een diner t.w.v. 35,- euro, gesponsord door restaurant Jagersrust uit Ossendrecht, wordt gewonnen door de vluchtoverwinnaar, dit omdat het aantal prijzen vermoedelijk niet zal matchen met de lossingsdatum.

 

Aan u allen veel succes toegewenst en denk alvast aan de Haringparty van 13 augustus a.s., speciaal voor onze vaste deelnemers van onze ZLU-concoursen van IFC Hoogerheide, een volgende keer kom ik hierop terug.

 

Oudoe


NIC Tilburg - St. Vincent

Hamers- van Heijst wint St. Vincent NIC 2021 Tilburg

De editie van 2017 werd er weer een waar je ’s avonds een duif moet draaien om kans te maken op een ZLU bokaal of heel vroeg in de morgen om nog bij de eerste 100 Nationaal te geraken. De weersomstandigheden op zaterdag maakte het weer ideaal voor de kust lijn om daar in de avond nog te kunnen draaien. Dit gebeurde dan ook en het werd afwachten of er nog wat in Brabant zou vallen. Het werd zondagochtend 06.45 uur toen als een granaat uit de lucht de 4-jarige weduwnaar van de Combinatie Hamers- Van Heijst viel. Goed voor de 1 e prijs in Tilburg. Een hele fijne opsteker voor de heren want na een verhuizing van afgelopen winter liep het nog niet zoals gehoopt. In November moesten de duiven worden over gewend naar het nieuwe hok. Midden in het seizoen schilderen, verbouwen en alle dingen die erom heen hangen, maakte het niet gemakkelijk de duiven in vorm te krijgen. Na een kuurtje half juni op advies Boskamp klaarde de lucht op. Deze 4-jarige doffer, genoemd de drie eentjes van 2013, komt uit een doffer van Jo Delnoye uit Macharen en een duivin van Herman van Helmond uit Vorselaar. Hij is goed voor al heel wat prijzen op de ZLU vluchten waaronder Bordeaux in 2015 en vorig jaar op Pau, St. Vincent en Perpignan. Ik hoop dat de heren hem weer snel in topform krijgen voor de afsluitende Perpignan dit jaar.

 

De 2 e prijs in Tilburg is voor D.J. Martin uit Waspik. Het gaat daar steeds beter met de duiven en dat was deze vlucht ook weer te zien. Bij het melden van de duiven bij hem horen we telkens een zeer nadrukkelijk aanwezige zangvogel op de achtergrond. Het is in ieder geval geen fluisteraar want hij komt overal boven uit! De 3 e prijs gaat naar Dick Sack uit Veen. Na reeds eerder een overwinning te hebben behaald zit hij op een zeer goed spoor en dat wordt deze sympathieke man dan ook gegund.

 

De eerste 3 liefhebbers behaalden Nationaal de volgende prijzen: 57-60- 66. Iets waar we trots op mogen zijn.

 

Op de foto wordt de bos bloemen overhandigd door vluchtsponsor Aarts Beeld en Geluid. Het sponsorcomité wil u er op attenderen bij het uitslaan van de klokken na Perpignan de jaarlijkse Barbecue weer wordt georganiseerd. Deze wordt dit jaar gratis aangeboden voor de liefhebbers die hebben ingemand op een of meerdere ZLU vluchten in Tilburg. Ook de drank is dit jaar gratis! Graag opgeven uiterlijk bij in manden Narbonne.

 

Alle prijswinnaars gefeliciteerd en tot de volgende.


NIC Werkendam - St. Vincent

Jan van Gils - winnaar St. Vincent
Jan van Gils - winnaar St. Vincent

Ook het 5 de ZLU concours St. Vincent heeft voor veel Brabantse liefhebbers niet gebracht wat er van verwacht werd. De vooruitzichten en ook de weersituatie op de lossingsdag zelf waren veel belovend. Het was prachtig weer in Frankrijk, België en Nederland en ook de daglossingen op zaterdag 15 juli zijn allemaal feilloos verlopen, zodat de deelnemers aan St. Vincent er in het begin van deze zaterdagavond eens goed voor gingen zitten. Helaas werd het weer in een groot gedeelte van Nederland op deze zaterdagavond met de minuut slechter. Heel de lucht werd een grote grijze gesloten massa en hier en daar motregende het voor langere tijd. Toen in Zeeland op de kortste afstanden duiven gemeld werden rond 21.00 uur, zat de lucht in Brabant volkomen dicht. Links en rechts bleef de hoop dat er toch nog een duif door zou komen, ook in onze regio. Maar naarmate de tijd vorderde op deze zaterdagavond bleek dit ijdele hoop te zijn. Onze duiven konden het qua gevlogen snelheden op papier net halen, maar buiten de Zeeuwse duiven heeft geen enkele duif in Brabant zijn thuisbasis weten te bereiken. Onze duiven zijn tegen een ‘muur’ van zware bewolking en motregen gevlogen, met als gevolg dat er totaal maar 20 duiven gemeld zijn op zaterdag, te weten 19 Zeeuwse en één Limburgse duif.

Ook op zondagmorgen zat de lucht potdicht en het duurde voor de Brabantse duiven tot na 07.00 uur eer zij kans zagen door dit wolkendek heen te breken. Gelukkig is het grootste gedeelte van onze duiven er toch in geslaagd om op zondag hun thuis honk te bereiken.

Of het aan de kortste afstand ligt, de wind, betere duiven, meer licht aan de zeekant, of aan betere weersomstandigheden in Zeeland…U mag het zeggen, maar feit is dat Zeeland zwaar oververtegenwoordigd is in het aantal kop- en andere prijzen op deze St. Vincent. We zullen het maar houden op “Heden gij, morgen wij“.

 

In Werkendam werden op deze St.Vincent 88 duiven samengebracht door 16 deelnemers. En dit is lang niet slecht, afgezet tegen veel andere ZLU inkorfcentra en ook zeker gezien de verliezen die tot nu toe geleden zijn.

 

Ik zal proberen het kort te houden, maar ik moet u meedelen dat ik het geluk heb om voor de tweede keer dit seizoen een stukje over mezelf te moeten dichten als winnaar van St. Vincent in Werkendam.

 

Ook ik had zeker en vast op minimaal één duif gerekend op de zaterdagavond en ik was toch wat teleurgesteld dat dit niet mogelijk bleek. Om kwart na elf ben ik nog even met een zaklantaarn wezen kijken of er toch net na de neutralisatie niet nog eentje gevallen was. Het regende op dat moment al flink en het was aardedonker hier aan de Zandheuvel in Oosterhout. Ik ging vlug naar bed met de hoop op wat beter weer de volgende morgen en vooral heel vroeg al een paar duiven.

Iedereen die mij kent, weet dat ik al vele jaren roep dat ik nog nooit een duif in de nacht thuis heb gekregen. 22.35 uur, 05.30 uur, op dat soort tijden natuurlijk al wel eens, maar echt midden in de nacht nog nooit.

Ik werd na een korte nachtrust wakker om 03.00 uur en hoorde het smossen tegen de ramen. Ik besloot te proberen om nog een paar uur te gaan slapen. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben in dat soort nachten altijd zo onrustig, dat ik dan toch niet meer kan slapen, zo ook nu. Ik ben omstreeks 03.35 uur naar beneden gegaan en heb koffie gezet. Daarna heb ik de meldingen op de pc eens goed bekeken en ondertussen een eitje gekookt.

Zo net na 04.00 uur, het was inmiddels droog, besloot ik toch maar even naar de kooi te lopen en daar aan gekomen zie ik een duif op de klep zitten. Zoals boven gemeld, niet gewend aan deze nachtelijke escapades bedacht ik direct: dat is een vreemd jong. Ik loop nog wat verder en schrik werkelijk enorm, welke duif zit daar op de klep …. ’Belle Hélene’. Ik ren naar het systeem en zie dat ze al om 01.17.42 seconden haar chip heeft laten registeren op mijn systeem.

Na melding aan onze al even vroeg opgestane meldpost Peter van Essen, komt Belle Hélene voorlopig als 10 de nationaal op de meldlijst te staan. Natuurlijk zijn er op de veel verdere afstanden in de vroege ochtend nog een vijftal duiven gemeld die haar voorbij gaan, maar met een 16 de nationaal tussen al het Zeeuwse geweld vind ik dit toch een prachtige prestatie van deze tweejarige nestduif. Ze was op Mont de Marsan/Pau mijn derde duif om 21.36 uur en heeft als jaarling een leuke prijs verdiend tijdens haar debuut op Bordeaux NPO.

“Belle Hélene” is de enige duif die op deze St. Vincent ook daadwerkelijk midden in de nacht is aangekomen, wat haar prestatie toch echt wel speciaal maakt.

Zoals duivenliefhebbers eigen is, kwamen de grappen al gauw door via de diverse app’s: Jan Jellema, nooit ‘s nachts draaien hé Jan… Ik ben er vanzelfsprekend heel blij mee om dit nachtvliegfenomeen nu ook eens zelf te mogen ervaren.

De afstamming van "Belle Hélene” is natuurlijk ook weer 75% Herman Calon, zoals het overgrote deel van mijn kolonie afstamt van dezer Zeeuwse topper.

 

Verdere uitblinkers;

Louie (kleine korf is ‘his middle name’) de Heijde prijs 8 en 9 2vd3

Cees Hanegraaf (hij gaat ook meer toe naar lange nekken kweken) prijs 2-18 en 19 3vd5

 

We hebben niet echt geluk met het weer dit seizoen, maar wat niet is kan nog komen.

Hopelijk a.s. vrijdag al tijdens Marseille.

 

Zet ze scherp,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.


NIC Tilburg - Barcelona

Marno Lensvelt uit Kaatsheuvel gaat weer aan de haal met Barcelona

Om maar met de deur in huis te vallen, Marno flikt het wederom op Barcelona 2017. Na vorig jaar ook al met de eerste prijs aan de haal te zijn gegaan was het nu een andere duif die de hoofdprijs meeneemt. Tijdens het invliegen dit jaar was de 1 e prijs winnaar van vorig jaar achter gebleven. Op deze duif had hij natuurlijk de hoop gevestigd om hem dit jaar als 1 e getekende te gaan zetten maar helaas werd dit niet meer mogelijk. Een grote verassing was dan ook dat de ‘768’ van 2014 om 20.46 uur op de klep viel en hiermee de eerste in NIC 2021 Tilburg gemeld werd. Deze weduwnaar doffer is dus van 2014 en werd in zijn geboorte jaar gespeeld op 6 vluchten met verste afstand 300 km. Als jaarling als langste afstand een dagfond vlucht en dit jaar na 3 x vitesse, 3 x midfond naar Sens. Hier bleef hij ruim een week weg. Toch na thuiskomst begon hij ontzettend op te lopen zodat toch besloten werd deze alsnog op Barcelona in te korven omdat dit oorspronkelijk voor hem op de planning stond. De moeder van deze duif is verkregen via Gerard Rozenbrand en komt uit de 4 e Nat. Barcelona 2009 van Frans Laros. De Vader is van Cees Hanegraaf die Frans Laros daar kocht en vervolgens bij Marno gestald werd om uit te kweken. Een geweldige samenwerking zo. Steeds vaker zien we de naam Rozenbrand en Laros voorbij komen als het over goede kwekers en vliegers gaat.

 

Barcelona 2017 werd een enorme kraker waar geen gekruiste snelheidsduivels op hebben gezegevierd. Dat zien we aan de geweldige serie van An Hoefnagels uit Alphen. An is de moeder van Erwin Hoefnagels en op het ouderlijk adres wordt daar door An jaarlijks een ploeg klaar gestoomd voor Barcelona. Dit zijn vooral oude knarren die reeds veel grote fondvluchten voor de kiezen hebben gehad en succesvol hebben volbracht. Het is te zien aan de 2 e en 3 e prijs die ze dan ook behaald in Tilburg. Noemenswaardig is dat ze 5 van de 9 ingekorfde duiven in de prijzen klokt. Iets waar 11 liefhebbers jaloers op zijn want dat is het aantal wat helaas geen prijs behaalde.

 

De vluchtsponsor van Barcelona is Gerard van de Adelaars v/d Pyreneeën. U ziet hem op de foto de bloemen uitreiken aan Marno van Lensvelt.

 

Inmiddels zijn we onderweg naar St. Vincent en ik wens u allen veel succes en een geweldig respect voor de prijsvliegers van Barcelona 2017! PROFICIAT


IFC Hoogerheide - Barcelona

Tweede zege Gebr. Maas & Zn, nu vanuit Barcelona

Dat onze Barcelonagangers het niet voor niets zouden krijgen lag er duimdik bovenop, maar dat er op het middaguur pas twee duiven internationaal aangemeld zouden zijn had niemand durven bevroeden. Het werd een editie die we ons nog jarenlang zullen heugen, eentje die we voor het laatst zo'n 30 jaar geleden hebben meegemaakt, einde jaren '80. Leon Roks uit het Westbrabantse Standdaarbuiten zou geschiedenis schrijven, hij klokte al een duif om 12.58 uur en toen zat er in heel België nog niet één duif. Leon werd hierdoor de glorieuze winnaar van de koninginneklassieker van de internationale fondkalender Barcelona 2017. Met op de eerste aankomstdag slechts een handvol duiven door (4 in ons IFC), bereikte op maandag, de derde vluchtdag, slechts 25% hun thuishaven en kon het nationale concours worden gesloten. Veel liefhebbers hebben ernstige averij opgelopen van deze Spanjeklassieker; hopelijk keren alsnog vele van onze kleppers terug. Ik ben bang dat de dalende tendens v.w.b. het aantal ingekorfde duiven voor Barcelona door deze monstervlucht geen goed zal doen voor het deelnemersveld de komende jaren.

 

IFC Hoogerheide verwelkomde haar 1e Barcelonaduif om 17.08.45 uur, de eerstgetekende van 22 gezette duiven van Gebr. Maas & Zn uit Zundert. Deze bomentelers en internationale handelaren in bomen, planten, heesters enz. etaleren voor de zoveelste maal de kwaliteit die ze onder de pannen hebben. Een prachtige uitslag wordt door hun gerealiseerd: 1 - 3 - 5 - 10 - 15 -24 - 25 - 28. Hiermee zijn Jacko en Cor nog lang niet aan hun proefstuk toe. De tweede plaats is voor Comb. de Bruyn uit Etten-Leur, zij pakken hun 2e getekende van de twee ingezette duiven om 19.47.45 uur. Een vaste waarde is deze nieuwkomer op ons inkorfcentrum, met een beperkt aantal duiven weten ze wat prijzen pakken is, klasse! De smaakmaker op Barcelona 2017 is broer Ronald Geerdink uit Hoogerheide. Met 10 duiven in de strijd krijgt Ronald ze aan het spreekwoordelijke touwtje. 's Avonds klokt hij om 22.11.34 uur zijn eerste duif, goed voor de 4e prijs in ons IFC, maar dat is pas het begin van een hele waslijst.

Gaat u er maar eens goed voor zitten, er mag een lijstje om: 4 - 7 - 8 - 9 - 13 -18 - 23 - 31 8 van de 10 NADOEN!!!

 

De dinerbon van restaurant De Branding uit Yerseke, gesponsord door Danny de Voogd is gewonnen door Ronald Geerdink op prijsnummer 7. Vluchtsponsor was drankenhandel Somers-Hendrikx uit Hoogerheide, door hun bijdrage winnen Gebr. Maas & Zn 50,- euro, Sjaak de Vos 25,- euro en John de Rond 25,- euro. Barcelona 2017 is weer geschiedenis, voor de één een prachtige vlucht, voor anderen een nachtmerrie. Vanaf nu kunnen we weer bouwen aan een nieuw team voor 2018, de duivensport drijft immers op hoop en vertrouwen.

 

St. Vincent kent tegenvallende deelname, slechts 59 duiven van 11 liefhebbers.

Ons IFC zal het met slechts 20 prijzen moeten stellen deze keer, wat overigens de pret niet zal drukken. En ook met 20 prijzen hebben wij dankzij vluchtsponsor Maasplant BV uit Zundert een uitgebreide prijzenpot met 50,- euro voor prijs 10, 25,- euro voor prijs 15 en 25,- euro voor de laatste prijs 20, die ook nog eens de troostprijs, een taart van Bakker Wilbrink of een droge worst van Keurslagerij Geilings in ontvangst mag nemen, oh oh wat hebben wij een medelijden met de winnaar van de laatste prijs. Voor de overwinnaar een ingelijste foto van zijn duif en een bloemetje van Irma Vissers, bloemsierkunst uit Putte. Nou op hoop van zegen maar dat alles op tijd gelost mag worden en dat onze St. Vincentduiven zich vooraan in de nationale lijst mogen klasseren, succes ermee.

 

Oudoe


NIC Werkendam - Barcelona

Bert (hokverzorger Cor de Heijde)
Bert (hokverzorger Cor de Heijde)

Dat Barcelona ieder jaar wel een moeilijke opdracht is voor veel duiven is een feit, maar van tijd tot tijd heb je er een Barcelona tussen zitten die echt het uiterste van onze duiven vraagt.

Zo ook dit jaar. Hoewel (bijna) niets er op wees bij de lossing, blijkt er toch poep aan de knikker gezeten te hebben en hebben onze duiven het loodzwaar gehad.

De meldingen op zaterdag deden direct al het ergste vermoeden, het duurde en duurde eer dat de eersten gemeld werden op de kortste afstanden. Dan plotseling tegen 13.00 uur de melding van Leon Roks. ‘Don Leo’ laat de hele internationale Barcelona-wereld zijn hielen zien en dat is echt een fantastische prestatie van deze duif, zeker ook omdat alle vroege duiven aan de oostkant zaten en er zelfs in België praktisch nog geen meldingen waren. Maar helaas bleven verdere meldingen in Nederland veel te lang uit, mondjes maat werden in de loop van de middag links en rechts wat duiven gemeld, maar de eindstand op zaterdagavond was minimaal. Een 100tal duiven wisten op de tweede vluchtdag hun thuishaven te bereiken en vele Barcelona-deelnemers zullen toch met angstige gevoelens naar bed gegaan zijn op zaterdagavond.

We weten inmiddels dat de nationale- en internationale prijskamp sluit in de loop van maandag en dat zegt denk ik meer als genoeg.

Deze Barcelona is er een waarbij veel echte Barcelona kooien in één klap jaren terug geworpen worden. Natuurlijk komen er nog Barcelona gangers na, maar de verliezen zullen uiteindelijk groot zijn.

De oorzaken van dit slechte verloop is moeilijk te zeggen en nooit te bewijzen, maar ik denk dat uiteindelijk de heftige temperaturen op vrijdag veel duiven toen al genekt hebben. Als je de windkaarten en waarnemingen op vrijdag gevolgd hebt zul je gezien hebben dat er geen touw aan vast te knopen was van hoe de wind nu precies stond. De wind wisselde sterk van uur tot uur en van zone tot zone . Alle variaties aan wind kwamen langs ZO, N Oost, NW en West en dit wisselende gegeven is altijd een voorbode van een stroef verloop. Helaas is dit uitgekomen.

 

De winnaar in NIC Werkendam is niemand minder als Cor de Heijde. Cor draaide zijn nestduif op zaterdag avond om 20.33 uur. Deze duivin zat op een jong van tien dagen en is ook de enige duif die op zaterdag gemeld is in Werkendam. Cor versloeg hiermee de 70 duiven die ingezet werden in ons inkorfcentrum en dit door 23 deelnemers.

De winnares heeft Cor (terug) gekregen van Gerrit van de Perk. Het is het echte oude klampersoort wat vd Perk van Cor heeft en door samen kweek met een geleende doffer van Cor heeft deze winnende duivin het licht gezien.

Wat moet ik verder over Cor de Heijde nog schrijven wat nog nooit aan het papier is toevertrouwd? Cor is over vele jaren genomen een van Nederlands topkooien op de marathon vluchten. Wat ook zeker adelbrieven zijn die het hok de Heijde kan overleggen is het feit dat je op heel veel marathonkooien in binnen- en buitenland het de Heijde soort terug kan vinden in de afstammingen van deze topkooien .

 

Barcelona sluit voor NIC Werkendam op maandagmiddag om 12.29 uur en er zijn dan pas 18 duiven thuis van de 70 die ingemand zijn !

Een paar liefhebbers die wat beter kunnen slapen omdat ze de helft of iets meer thuis en in de prijzen hebben :

Cees Hanegraaf (kan ie morgenavond weer mee) 1 vd 2 prijs 12

Jan van Gils (ik zat in een dip op zaterdagavond) 3 vd 5 met de prijzen 3-8 en 15

Jan Rovers (waarschijnlijk de enige in Brabant die alles thuis heeft van Dax en Barca) prijs 4 en 19 2 vd 2

Koos Schipperen 2 vd 4 met de prijzen 9 en 17

Agen en Barcelona hebben er op veel kooien flink ingehakt, maar ook dat is duivensport, successen, veel teleurstellingen, je rug weer rechten en doorgaan.

 

Zet ze scherp voor St. Vincent,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.


NIC Werkendam - Agen

Louie de Heijde - winnaar Agen jaarlingen
Louie de Heijde - winnaar Agen jaarlingen

Na acht(8) nachten mand en vier dagen uitstel van de voorgenomen lossing op vrijdag werden op dinsdag 4 juli dan eindelijk de duiven in Agen gelost. Ik denk dat de conclusie na afloop van deze vlucht moet zijn, dat Agen een toch wel moeizaam verloop heeft gekend met zeker bij de jaarlingen nog al wat verliezen. Nu zullen we nooit zeker weten of dit moeizame verloop het gevolg geweest is van de acht nachten mand of van de weersomstandigheden op de vluchtdag. Vooral de wisselende windrichtingen onderweg naar huis zijn meestal een indicatie dat zo’n vlucht niet helemaal lekker zal verlopen en dat is ook uitgekomen. Na de eerste meldingen in Frankrijk, snel gevolgd door meldingen van veel hogere snelheden in België, zou je verwacht hebben dat Agen voor een groot gedeelte op de vluchtdag verdiend zou worden hier in het zuiden. Maar niets van dat al. Toen in Nederland de duiven eenmaal gingen vallen, zaten er al gauw grote gaten in de aankomsten. Dit had als gevolg dat de prijskamp (zeker voor de jaarlingen) tot ver in de woensdagmorgen open zou staan. Links en rechts ontbraken tijdens het uitlezen van de systemen op de meeste kooien nog de helft van de duiven. Nu is kritiek achteraf altijd iets waar je voorzichtig mee moet zijn, maar ik wil hier toch wel opmerken dat ik grote vraagtekens zet bij de vier dagen uitstel van lossing. Zowel op vrijdag maar ook op zondag en maandag zijn er volgens mij mogelijkheden geweest om onze duiven te lossen.

 

Nu weet ik best wel iets van weersomstandigheden en ik heb ook een aantal jaren ervaring als lossings-verantwoordelijke, daarom kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er bij de internationale lossingscommissie mensen zijn die veel te snel uitstellen. Als zij een bui regen of een paar wolken in de verte zien dan laten ze een konvooi zomaar overstaan. Ik denk dat het een utopie is om te denken dat we van de Pyreneeën tot Noord Nederland overal en altijd een strakke blauwe hemel met een paar wittegeitenwolkjes hebben, een zacht windje mee of tegen en 24,5 graden warm. Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij ooit verteld dat, je maar een paar keer per jaar zult kunnen schitteren als je alleen goed vliegt onder de boven geschetste weersomstandigheden !!!Let wel, ik pleit hier dus niet voor onverantwoorde lossingen, maar je moet soms wat gecalculeerde risico’s nemen, want nogmaals, dat uitstel van 4 dagen had in mijn ogen zeker niet nodig geweest, zeker op zondag had een lossing mogelijk geweest.

 

Goed, maar dan de overwinnaars van Agen;

 

In Werkendam was het maandagavond tijdens het inkorven van Agen een drukte van belang. Om 01.30 uur stond de ophaaldienst van de ZLU nog steeds te wachten op de laatste manden.

Een prachtig aantal van 327 duiven werden er ingemand, onderverdeeld in 190 jaarlingenen 137 oude duiven.

 

Bij de jaarlingen ging de overwinning naar Louie de Heijde uit Geertruidenberg. Om 20.44 uur draaide hij zijn jaarling weduwnaar en dat bezorgde hem een prachtige overwinning in Werkendam en een 20 ste plaats nationaal. Vorige week van Pau schreef ik over Louie nog ‘de man van de echte kleine korf ‘ en dat dit niet zomaar een kreet is, bewijst Louie ook op deze Agen weer eens. Met 2 duiven mee speelt hij 1 en 12 of te wel ‘lust je nog peultjes’.

De eerste prijswinnaar speelde twee weken geleden al de 2 de prijs van La Souterraine in Louie zijn vereniging, zodat we zeker kunnen spreken van een grote belofte.

Het mooie aan Louie vind ik ook altijd dat, als hij weer eens met een paar duiven mee, goed gepakt heeft en je zegt bv ‘knap Louie’, of ‘goed gepakt jongen’, dat je bijna standaard als eerste antwoord krijgt ; ‘ik heb een goei plak om bij te halen Jan’.

En dan volgt steevast: “soort van onze Cor” en jawel ook deze jaarling stamt af van de beste lijnen van broer Cor de Heijde uit Made.

Bij de jaarlingen mogen ook met een gevoel terugkijken:

Peter van Essen (onze startloper) met prijs 3 en 5 (4vd9)

Ferry Schoneberg (toch maar weduwnaars ipv nestduiven) (3 vd 5)

Voor de rest zat het aardig verdeeld, veel liefhebbers met part of net daarover.

Rini Norbart - winnaar Agen oud
Rini Norbart - winnaar Agen oud

Dan bij de oude duiven zien we een nieuwkomer in ons inkorfcentrum er direct met de zege van doorgaan, nl. Rinus Norbart uit Made. Ik ken Rini al vele jaren en ook hij is van jongs af aan, zoals veel van de huidige marathon vliegers, altijd een fervent allround speler geweest. Jagen op generale titels van Duffel tot en met St. Vincent en alles wat er tussen in ligt, daarop zou en moest gewonnen worden. Maar ook Rinus heeft twee jaar geleden het plan opgevat om alleen nog marathon te gaan vliegen. Hij heeft al zijn programma duiven van de hand gedaan en is met o.a. duiven van zijn- helaas overleden- buurman Bertus vd Broek(oud VZ van Made en rayon 3) begonnen aan zijn marathon avontuur met direct op zijn eerste inkorving een bewijs van dat wat goed is zeer snel kan komen. Rinus had vier nestduiven mee en klasseert er drie daarvan op prijs 1-12 en 31. En die eerste in het inkorfcentrum is nationaal goed voor prijs 20.

 

Wie kan er nog meer goed gaan slapen omdat het met de vorm wel goed zit:

Rex de Leeuw (laatste vluchten op zijn oude adres) 3 vd 6 met prijs 2-9 en 17

Jan van Gijzel (omschakeling gaat voortreffelijk Jan) 4 vd 6 met prijs 8-20 enz

Gebr. Admiraal (een juupke Pleun) 2 vd 3

Evenals Ron (ik ben nieuwe soldaten, liefst kapteins aan het zoeken) Krijgsman 2 vd 3

 

Na drie vluchten staat Werkendam als inkorfcentrum inmiddels op 5 ereprijzen, af te halen in Kerkrade. Laten we hopen dat er nog vele zullen volgen.

Barcelona zal a.s. weekend de volgende kans daarop zijn.

 

Zet ze scherp,

 

J.W. van Gils, Oosterhout


NIC Tilburg - Agen

Henri Nieuwenhuizen en Jack van Delft namens vluchtsponsor Melati Dua
Henri Nieuwenhuizen en Jack van Delft namens vluchtsponsor Melati Dua

Nieuwenhuizen & Zn wint Agen (oud) en Comb. Aarts wint Agen (jaarlingen) in NIC2021 Tilburg

Deze keer beginnen met het uit delen van een compliment aan de verzorgers van onze duiven opdeze als maar uitgestelde vlucht. Maar liefst 8 dagen duurde het alvorens de duiven gelost kondenworden in Agen. Regen en motregens en lage bewolking maakte het niet verantwoordelijk eerder te lossen dan uiteindelijk dinsdag ochtend om 07.00 uur. Gezien de frisse thuiskomsten van de duivenblijkt maar weer hoe belangrijk goed vervoer en verzorging is.

 

In Tilburg werden 146 oude en 92 jaarlingen ingezet. De overwinning bij de ouden gaat naar Han en Henri Nieuwenhuizen uit Sprang-Capelle. De vader zoon combinatie maakte hun debuut op dezevlucht. Van programma spel naar ZLU. Al 2 jaar in voorbereiding en op Agen werd een ploeg van 30 meerjarige weduwnaars ingekorfd. Het werd een droomdebuut want buiten de hoofdprijs maken zeeen serie van 50% prijs. Tevens leggen ze beslag op een zo begeerde ZLU bokaal door Nationaal de 24 e prijs te spelen. Ik denk dat deze heren verkocht zijn aan de ZLU vluchten voor de toekomst. De combinatie bereiden hun duiven voorzichtig voor op de zware vluchten. Als jongen duif krijgen ze enkel wat natour opdrachtjes, als jaarling de programma vluchten en spelen ze als verste vlucht Limoges dagfond. Dan mogen ze rusten en verder uitgroeien om als 2 jarige de strijd aan te gaan met de besten. De 385 van 2015 is een rechtstreekse verkregen van Gerrit Roosenbrand. Heren geniet van de overwinning en ga verder op deze ingeslagen weg.

 

De 2 e prijs is voor Frans Laros uit Kaatsheuvel en de 3 e voor Dick Sack die nog eens laat zien zien dat zijn duiven goed in orde zijn dit jaar.

John Aarts en vluchtsponsor Mark van Riel
John Aarts en vluchtsponsor Mark van Riel

Bij de jaarlingen gaat de overwinning naar de Comb. Aarts uit Baarle Nassau. Na een uitgestelde start door namelijk niet mee te doen op Pau omdat de duiven geen vorm vertoonden, werden er 5 jaarlingen ingezet. Het was dan ook een werkelijke verassing toen ’s avonds om 20.25 uur eenjaarling doffer op de klep knalde. Gespeeld als pater op de deur en dit jaar ingekorfd op alle programma vluchten met als toetje de dagfond vlucht Issoudun. Dit was voldoende om als eersteafgevlagd te worden en tevens Nationaal de 22 e te behalen zodat ook hier een ZLU bokaal voor gehaald mag worden in Limburg deze winter. Tegen 11.00 uur de ochtend daarna waren alle 5 de jaarlingen weer present en is besloten deze dit jaar niet meer zetten en rustig te laten uitgroeien. De Winnaar heeft als vader een doffer van Cees Hanegraaf uit Hank en de moeder komt uit Golden Future en Marcus van Frank Zwiers. De 2 e plaats in Tilburg op het jaarlingen concours wordt behaald door Comb. B. Jansen en Co uit Bavel en de 3 e prijs door Piet Schellekens ook uit Bavel.

 

Nadat Beens Dierenspeciaalzaak de vluchtsponsor was op Pau was op Agen bij de ouden de vluchtsponsor Melati Dua en bij de Jaarlingen Mark van Riel Timmerwerken. Mede dankzij deze vluchtsponsors valt er per vlucht ruim 275 euro aan prijzen te verdienen.

 

Nogmaals alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en op naar de volgende vlucht: Barcelona 2017


IFC Hoogerheide - Agen

Ronald Geerdink - winnaar Agen oud
Ronald Geerdink - winnaar Agen oud

Ronald Geerdink en John de Rond de sterksten na 8 dagen mand van ZLU-Agen 2017

Na 4 dagen uitstel werd op dinsdagmorgen om 7.00 uur eindelijk het startschot gegeven om onze duiven in vrijheid te stellen. Nog nooit waren er in Nederland zoveel duiven voor deze populaire ZLU-vlucht ingekorfd, maar liefst 12.134 duiven, waarvan het merendeel jaarling, die voor het eerst mochten proeven aan een fondvlucht met ochtendlossing. En een fondvlucht is het geworden, gezien het beperkte aantal duiven dat 's avonds hun thuishaven wist te bereiken.

De nationale winnaars moeten we zoeken in Alblasserdam en Klaaswaal, dus in het westen van het land, maar niet op de kortste afstanden! Wat komen onze duiven te kort dat niet wij maar zij op de ereplaatsen staan? Enfin, nog maar ietsje meer ons best doen en een extra kaarsje bij het Mariabeeldje opsteken, wie weet helpt dat een volgende keer.

Bij IFC Hoogerheide wint Ronald Geerdink de 1e prijs tegen 103 oude duiven, hij klokt zijn duif om 20.27.27 uur en maakt 1054,495 mpm. Ronald had 10 oude duiven ingekorfd en wint de prijzen: 1 - 7 - 9. Jan Konings uit Achtmaal klokt zijn 1e getekende duif van de 2 ingekorfde duiven om 20.42.15 uur en dat is goed voor de tweede stek. Philip Geerdink uit Hoogerheide legt beslag op de derde plaats, met 10 duiven in concours wint hij: 3 - 12 - 15 - 21 en 34. De dinerbon, gesponsord door restaurant Boven en Beneeje, gaat naar Sjaak de Vos uit 's-Heerenhoek. De geldprijzen van BDP Account uit Hoogerheide zijn voor: Marco Poorters 50,- euro, Philip Geerdink 25,- euro en Arjan Klijs-Blom uit Achtmaal 25,- euro.

John de Rond - winnaar Agen jaarlingen
John de Rond - winnaar Agen jaarlingen

Het juniorenconcours wordt gewonnen door John de Rond uit Sprundel, hij klokt zijn jaarling om 20.12.32 uur, met 1094,584 mpm. goed voor de 1e prijs in Hoogerheide en de 11e prijs nationaal! Formidabel, zoals we dat hier zeggen. John wint de prijzen: 1 - 28 - 35 - 51 - 55 - 59 - 60 met 26 jaarlingen in de strijd. Het zilver gaat naar uw centrumleider Philip Geerdink, hij had 18 duiven ingemand voor deze vlucht en wint een prachtige serie van 12 prijzen, kijk maar eens mee: 2 - 4 - 10 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 21 - 31 - 32 - 39 over nadoen gesproken.

Nummer 3 en 24 zijn voor Sjaak de Vos uit 's-Heerenhoek. Sjaak pakt dikwijls een duifje op tijd, veel prijzen, van zijn 11 deelnemende duiven, waren het deze keer niet, maar wel in het snuitje van de uitslag.......en daar doen we het toch voor, nietwaar?

De dinerbon van bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide is voor Philip Geerdink en de geldprijzen, gesponsord door Prop Beplantingswerken v.o.f. gaan (wederom) naar Philip Geerdink 50,- euro, Jac. Prop (verdient zijn eigen geld terug) en Gebr. Maas & Zn 25,- euro.

 

Barcelona IFC Hoogerheide 93 duiven, ingekorfd door 17 deelnemers.

Op veel plaatsen in het land liep het aantal ingekorfde duiven voor deze vlucht stevige averij op, zoniet in ons inkorfcentrum. Wij hadden zelfs 25 duiven meer dan in 2016, wel dankzij een aantal liefhebbers van het voormalige inkorfcentrum Wernhout. Ook op deze vlucht valt er weer van alles te winnen, te beginnen met een dinerbon van restaurant De Branding uit Yerseke, te winnen op de prijs die gelijk is aan de datum van lossing. Vluchtsponsor is drankhandel Somers-Hendrikx uit Hoogerheide, dankzij hun bijdrage drie geldprijzen: éénmaal 50,- en tweemaal 25,- euro.

Daarnaast nog de super cafésprint van de Brabantse Superleague die het wel erg aantrekkelijk maakt om je 1e getekende keivroeg te pakken.

 

Allemaal veel succes op onze koninginnevlucht, dat we van het weer en onze duiven mogen genieten.

 

Oudoe


NIC Tilburg - Mont de Marsan

Dick Sack en Erwin Hoefnagels (namens onze vluchtsponsor Beens Dierenspeciaalzaak)
Dick Sack en Erwin Hoefnagels (namens onze vluchtsponsor Beens Dierenspeciaalzaak)

Dick Sack haalt weer ouderwets uit op Mont de Marsan

Na een kleine uitwijking van de oorspronkelijke lossingsplaats Pau werden een dag later dan gepland de duiven gelost in Mont de Marsan. In NIC 2021 Tilburg werden 85 duiven ingezet door 20

liefhebbers en om 07.35 uur op zaterdagochtend begonnen de duiven aan hun 1 e zlu vlucht van het jaar.

 

De overwinning gaat naar Dick Sack uit Veen welke weer eens lekker ouderwets uithaalde. Hij had 7 weduwnaars ingezet en maar liefst 5 daarvan behaalde prijs in Tilburg en zelfs 6 in Brabant2000. Buiten de 1 e prijs speelt Dick ook nog de prijzen 3-7- 15-21. Een mooie opening van het seizoen zo en dat zat er al aan te komen volgens Dick. Al geruime tijd vlogen zijn 30 weduwnaars weer zoals het hoort. Dagelijks trainen deze doffers om 06.00 uur en om 17.30 uur voor een ruim uur. Na telkens 35-40 minuten door de lucht te klieven valt dan regelmatig eens een duif op het hok om te kijken of er iets te rommelen valt. In de voorbereiding dit jaar kregen zijn duiven verschillende invliegvluchten te verwerken met uiteindelijk ook 3 vluchten welke ingemand werden in Hank. Andere jaren toonde Dick altijd zijn duivinnen voor het inkorven maar deze keer bleef het alleen bij het omdraaien van de broedschotel. De overwinnaar is een echte zuivere Wijnands doffer van zijn oude soort, speelde vorig jaar ook prijs Van St. Vincent en mag dat dit jaar ook waarschijnlijk nog eens proberen. Nationaal gaat Dick de 20 e spelen en daarmee is zijn eerste Bokaal ook weer verzekerd! Proficiat met het geweldige resultaat.

 

De 2 e prijs in Tilburg werd behaald door de Combinatie Hamers- van Heijst uit Kaatsheuvel. Ze hadden 2 duiven ingezet en deze behaalde allen prijs. 3 liefhebbers uit Kaatsheuvel hadden overigens samen 8 duiven gezet en 6 daarvan haalde prijs. Een goede gemiddelde daar.

 

Alle prijswinnaars gefeliciteerd en op naar de volgende vlucht uit Agen


IFC Hoogerheide - Mont de Marsan

Gebr. Maas & Zn excelleren op Mont de Marsan

Na een dag uitstel werden de duiven i.p.v. Pau in het wat korterbij gelegen Mont de Marsan gelost om 7.35 uur. Een aanwakkerende zuidwesten wind zorgde ervoor dat onze fondmannen een hoge snelheid wisten te bereiken. De eerste melding van IFC Hoogerheide viel bij centrumleider Philip Geerdink uit Hoogerheide, hij wist zijn zoon "Stille Willy" om 19.33.09 te constateren en stond ruim 20 minuten bovenaan op de ZLU-meldingslijst. Echter, een vroege duif van Cor en Jacko Maas zou hem als eerste van deze positie verdringen, ware het niet dat er problemen waren met het IFC meldprogramma, zodoende kwam de uiteindelijke winnaar pas later landelijk in beeld.

Onze Zundertse vrienden klokten hun 6e getekende om 19.33.09 uur en realiseerde een snelheid van 1289,565 mpm. goed voor de 1e prijs in IFC Hoogerheide en de 9e prijs nationaal. In één woord KLASSE en hiermee leverden ze duidelijk hun visitekaartje af op hun nieuwe inkorfcentrum, een combinatie om in de toekomst ter dege rekening mee te houden. Met 14 duiven namen Gebr. Maas & Zoon deel aan Mont de Marsan en wonnen de prijzen 1 - 12 - 13 - 14 - 17 - 21 tegen 91 duiven.

Het zilver viel in de Ossendrechtseweg te Hoogerheide bij Philip Geerdink, met 6 duiven mee won hij de prijzen 2 en 18. Broer Ronald Geerdink bezette de derde trede van het ereschavot en won de prijzen 3 - 7 - 10 - 23 - 25 - 26 - 30 met 17 duiven mee een uitslag die gezien mag worden.

 

De dinerbon van Restaurant Jagersrust werd gewonnen door Johan van Oers op prijs 24 (datum van lossing). De geldprijzen gesponsord door Math. Weststrate zijn voor: Ronald Geerdink 50,- euro, Leon Braspenning 25,- euro en Jan de Rond 25,- euro alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd.

 

Komende vrijdag staat Int. Agen op de ZLU-kalender, hiervoor werden bij ons IFC Hoogerheide 284 duiven ingekorfd, 181 jaarlingen bijeengebracht door 15 deelnemers en 103 oude duiven van 20 liefhebbers. Vluchtsponsor bij de oude duiven is BDP ACCOUNT uit Hoogerheide en bij de jaarlingen PROP BEPLANTINGSWERKEN V.O.F.

 

Dinerbonnen zijn er te winnen van restaurant Boven en Beneeje en bistro D'Ouwe Leeuw uit Hoogerheide. Genoeg om er weer warm voor te lopen dacht ik zo. Zondag a.s. is het dan zover: Barcelona, denk aan de super cafésprint van de Brabantse Superleague. We korven in van 18.00 tot 20.00 uur, kom op tijd. Allemaal veel succes toegewenst, wie weet wordt Agen de kers op de taart van uw duivenseizoen.

 

Oudoe


NIC Werkendam - Mont de Marsan

De eerste ZLU klassieker van 2017 zit erop. De vroegtijdige beslissing om gezien het voorspelde weer voor Pau al op donderdag te verkassen naar Mont de Marsan heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Dat er op vrijdagmorgen niet gelost kon worden in MdeMarsan doet daar niets aan af. Op zaterdagmorgen om 7.35 uur werden de manden open getrokken en ik denk dat er in Nederland toch wel veel deelnemende liefhebbers hun wenkbrauwen hebben opgetrokken bij dit bericht. In een groot gedeelte van Nederland heeft het wolkendek vanaf de vroege zaterdagmorgen tot donker aan toe helemaal dichtgezeten met kortere zelfs langere periodes van motregen. Echter in Frankrijk en in een gedeelte van België waren de weercondities uitstekend. Een overwegend west-zuidwestelijke stroming heeft er voor gezorgd dat Pau al op dezelfde dag (zaterdag)gesloten kon worden en dat met nagenoeg geen verliezen. De achterliggende duiven hebben op zondagmorgen snel ook hun thuis basis bereikt.

 

Enkele weken geleden werd ik door de ZLU commissie van NIC Werkendam gevraagd of ik van de ZLU concoursen een verslagje wilde maken van de winnaar en het verloop in ons inkorfcentrum. Nou, dat wilde ik wel, niet vermoedende dat ik op het eerste de beste ZLU concours een stukje over mezelf zou moeten dichten.

 

Voor het vierde jaar is Werkendam nu een ZLU inkorfcentrum en het is inmiddels een gezellig clubje enthousiaste ZLU spelers geworden die niet alleen gezellig zijn maar ook prestaties neerzetten op de door hen geliefde vluchten. De eerlijkheid gebied te zeggen dat 2016 qua prijspercentages en gewonnen bokalen niet echt top waren in Werkendam, maar in de afgelopen drie jaar zijn er best al een aantal topprestaties neergezet door liefhebbers uit ons inkorfcentrum. Ik refereer alleen maar even aan ‘het Keizerschap van de Grote Fond’ 2014, behaald door Cees Hanegraaf uit Hank en de 5 tot tien kristallen bokalen die elk jaar in Kerkrade opgehaald kunnen worden door liefhebbers uit ons inkorfcentrum.

 

En dan de start van het ZLU seizoen 2017.

 

In het inkorfcentrum werden voor Pau 74 duiven samengebracht door 18 deelnemers. Dat is niet overweldigend in zowel het aantal duiven als het aantaldeelnemers. De oorzaak hiervan is volgens mij gelegen in het feit dat er veel te veel marathon concoursen vervlogen worden en belangrijker nog : er worden ook steeds meer oude duiven verspeeld in de voorbereiding. Neem daarbij het feit dat er veel liefhebbers zijn die moeite hebben om hun vliegploegen aan te vullen, doordat ze elk jaar heel veel jonge duiven verspelen. Daarbij hebben we nog de roofvogelplaag die in heel Nederland duizenden duiven het leven kost en het is snel verklaard dat, ondanks de gereduceerde inkorfprijs voor Pau en toch veel liefhebbers met kleine mandjes komen inkorven.

 

Nav de meldingen op PIPA van de snelheden die de duiven van Pau in Frankrijk aanhielden werd er op de groepsapp van Werkendam al snel doorgerekend dat in onze omgeving er tussen 20.00 uur en 20.15 gedraaid zou moeten worden voor vroege duiven. Zo zat ook ik in afwachting van mijn 8 meegegeven Pau - gangers te wachten samen met een zestal liefhebbers die hier ZLU kwamen letten.

Plots een schreeuw om 19.40 uur, een van de letters roept ”Jan een duif” ..en jawel mijn derde getekende witpenduif (Lieve Saar)viel op de lange kooi. Ik aan het roepen maar ze vertikte het om naar binnen te komen en hoewel ik zelden nog zenuwachtig word van vroege of late duiven, wist ik dat het een heel vroege moest zijn en werd ik toch steeds zenuwachtiger. Na een paar minuten van hyperventileren en hartkloppingen roept er iemand ‘Jan nog een’… en jawel daar komt mijn eerst getekende aangestormd(Guus) en zonder iets te raken stuift hij binnen. Nu had ook mijn derde getekend besloten om naar binnen te gaan. Met 19 seconden verschil draai ik ze beiden om 19.44 uur.

 

Bij het melden aan Peter van Essen blijkt al snel dat het lamvroege duiven zijn en na even wachten verschijnt de naam J.W. van Gils Oosterhout als eerste en tweede op de nationale meldlijst van de ZLU. Ik hield mezelf en mijn toehoorders voor dat er in de over vlucht nog minimaal 25 voor zouden kunnen komen. Maar de tijd verstreek en na een klein uurtje waren we al opgeschoven met de meldingen tot in het midden van het land en nog steeds stond Jantje daar boven aan de lijst met twee duiven. Echter drie krachtpatsers ver in de over vlucht bleken sneller te zijn en uiteindelijk blijken mijn twee kleppers 4 de en 5 de nationaal te eindigen.

In ons Inkorfcentrum, maar ook in de sector, de FBZ, en in de nieuw opgerichte Brabantse Superleague staan Lieve Saar en Guus op 1 en 2. Ook internationaal zullen ze vroeg eindigen. Over de afstamming kan ik kort zijn, net zoals mijn hele hokbestand stammen ook deze twee kleppers voor 75% af van Herman Calon duiven uit Hoofdplaat.

Beide duiven waren niet aan hun proefstuk toe ; Guus heeft als jaarling al op TT gestaan van Bergereac en ook van Narbonne 2015 was hij al vroeg.

‘Lieve Saar’ heeft vorig jaar haar vuurdoop gehad op Agen en daarop was ze mijn eerste jaarling en dat met een heel mooie prijs in het ZLU concours.

Na vele jaren alle disciplines te hebben gespeeld, heb ik een paar jaar geleden besloten om me vooral op de ZLU te gaan richten en nu aan het begin van mijn derde volle seizoen kon ik me géén betere start wensen van dit seizoen.

 

De verdere top vijf van NIC Werkendam;

3 . Cees Hanegraaf Hank. Ik ben in de voorafgaande seizoenen in het inkorfcentrum toch zeker 4 keer als tweede afgevlagd achter Cees. Hij zal het vast niet erg vinden dat ik hem nu toch ook eens flink vloer.

4. Gebr. (Louie ) Kieboom R’veer, sterk met 4 en 8

5 en 6 Jan Kleppers Spijk (daar gaan we nog meer van horen, let op mijn woorden)

Dan nog twee mooie prestaties;

Good old Louie de Heijde G’berg (de man van de echte kleine korf )prijs 11 en 15 2 vd 3

En Koos Schipperen R’veer met 3 vd 6 en de prijzen 7-13 en 19

 

Zet ze scherp voor Agen, succes daarbij,

 

J.W. van Gils, Oosterhout.